Balkonda tarım: Saksıda yetişebilecek en iyi 17 meyve ve sebze

Saksıda sebze ve meyve yetiştirme
Saksıda sebze ve meyve yetiştirme

İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde son yıllarda hobi bahçelerine bolca rastlıyoruz. Özellikle hafta içi tüm vaktini bilgisayar başında geçiren kişiler hafta sonu doğayla kucaklaşmak ve toprakla uğraşmak adına bu tip mekanları tercih edebiliyor. Ancak ufak bir balkonda dahi saksıda yetiştirilebilecek çok fazla meyve ve sebze var. Gün ışığına, suya ve toprağa dikkat ederek balkonunuzda domates, fesleğen, kabak ve hatta karpuz bile yetiştirebilirsiniz.

İlkbahar ve yazla birlikte genellikle insanlara ‘bir şeyler ekip biçme’ arzusu geliyor. : ) Kendi yiyeceklerinizi kendiniz yetiştirmek için bir bahçeye ya da bir tarlaya ihtiyacınız yok. Balkonda geniş bir saksıda bile çeşitli meyve ya da sebzeleri yetiştirebilirsiniz. Özellikle saksılarda yetiştirebileceğiniz 17 meyve ve sebzeyi bir araya getirdik. Bunlar arasında muz ve turunçgillerden tutun domatesi, salatalık ve normalde daha büyük bir bahçede yetiştirilmesi gereken birçok farklı sebze var. Yani bir bahçeniz olsun ya da olmasın kendi yiyeceklerinizi yetiştirmek istiyorsanız bunu yapabilirsiniz.

Domates

Domateslerin saksılarda yetişmesi pek şaşırtıcı değil. Sonuçta onları baş aşağı büyüyen saksılarda da satıyorlar. Yıl boyunca taze domates seviyorsanız yetiştirmek istediğiniz domates çeşidine bağlı olarak bunu hemen hemen her büyüklükteki kapta kolayca yetiştirebilirsiniz. Kabın bitkiyi tutacak kadar büyük olduğundan emin olmak isteyeceksiniz ve hangisini tercih ederseniz edin tohumlar veya başlangıç bitkileriyle başlayabilirsiniz. Ayrıca bitki uzadıkça ekstra destek bir çıta ekleyin.

Fesleğen

Fesleğeni içeride ya da dışarıda yetiştirebilirsiniz ve onları çorba veya diğer tariflerde değerlendirebilirsiniz. Tamamen bitki bahçeniz olmasa bile en sevdiğiniz yemekler için fesleğen yetitirebilirsiniz.

Kabak

Başta yaz kabağı olmak üzere tüm kabak türleri saksılarda yetiştirilebiliyor. Çok dayanıklı ve çok yönlü bir bitki olan kabağı yetiştirebilmek için düzenli olarak hasat edilmesi gerektiğini de unutmamak gerekiyor. Büyümeye bağladıklarında her hafta yaklaşık üç kabak alabilirsiniz.

Maydanoz

Maydanoz da saksılarda yetiştirilebiliyor. Hatta büyük balkonlu evlerin önünden geçerken mutlaka görmüş olmalısınız… Bu nedenle yemeklerinize taze maydanoz eklemeyi seviyorsanız mutlaka balkonunuza bir saksıya da maydanoz ekin. Yalnızca belirli aralıklarla güneş alması yeterli. Bu arada en iyi sonucu almak istiyorsanız toprağı nemli tutmalı ve bitkilerinizi fazla sulamamaya dikkat etmelisiniz.

Çilek

Çilek, büyümek için bolca alana ihtiyaç duyan bir bitki olarak bilinmesine rağmen aslında saksılarda yetiştirilebiliyor. Hatta saksıda yetişen en iyi bitkilerden biri olduğu da söylenebilir. Güneşli bir yer seçmek, gerektiği durumlarda yapay ışıklarla desteklemek çok önemli.

Ananas

Tropik bir bölgede yaşamıyor olsanız bile ananası yılın herhangi bir zamanında kendiniz yetiştirebilir ve tadını çıkarabilirsiniz. Ananasınız için sıcak ve güneşli bir yer seçmek aynı çilekte olduğu gibi büyük önem taşıyor.

Kavun

Evet, bir saksıda kavun yetiştirebilirsiniz. Bal gibi kavun seviyor ve büyütmek için bir bahçeniz yoksa yine de balkonunuzda bunu deneyebilirsiniz. Kaplarda herhangi bir kavun çeşidini yetiştirip asmaların yan taraflara dökülmesine izin verebilirsiniz. Ayrıca isterseniz çubuklarla destekleyebilirsiniz.

Kekik

Kekik otlar arasında ‘saksıda yetiştirmek için’ en uygun seçeneklerden biri. Çok dayanıklı olduğu için de kekik yetiştirmenin epey kolay olduğu söylenebilir.

Biberiye

Bir bitki bahçesine sahip olmak aslında geniş bir bahçe alanına sahip olmanız gerektiği anlamına gelmez. Birçok bitkiyi saksıda yetiştirebilirsiniz ve biberiye de onlardan biri.

Biberler

Listemizdeki diğer ürünler gibi aslında tatlı biberler de saksıda yetiştirmek için gerçekten çok uygun. Küçük olmayan saksıları tercih ederek kısa sürede sonuca ulaşabilirsiniz. Böylece balkondaki saksıdan kopararak sofranızda taze taze tüketebilirsiniz. Afiyet olsun. : )

Ispanak

Ispanak çok faydalı bir bitki ve listemizdeki diğer sebze ya da meyveler gibi saksıda yetişebiliyor. Yaprakların solmasını önlemek için doğrudan güneş ışığında kalmasından kaçının. Ayrıca kış aylarında daha verimli sonuç almak için ıspanak saksılarını iç mekanlara taşıyabilirsiniz.

Kekik

Kekik, saksılarda son derece iyi sonuç veren başka bir bitki. Ayrıca hem dışarıda hem de iç mekanda yetiştirebilirsiniz. Kekik bitkisini fazla sulamaktan kaçınmak gerekiyor. Ayrıca saksıda alt kısımda drenaj deliğinin varlığından emin olmanız şart.

Salatalık

Salatalıkların saksılarda yetiştirilmesi çok kolay ve kış ayları boyunca da büyümeye devam ediyorlar. Ayrıca eğer küçük bir alanda salata yetiştirmek istiyorsanız en verimli şekilde kullanmak için dik olarak büyümelerini sağlamak amacıyla saksıya bir de sırık dikebilirsiniz.

Patates

İster inanın ister inanmayın patatesler aslında saksılarda büyür. Patateslerinizi tüm yıl boyunca büyümeye devam ettirebilir ve bir daha çarşı ya da pazardan almaya ihtiyaç duymayabilirsiniz. Gün ışığına çıkmaları oldukça önemli. Ayrıca aşırı sulamamaya gayret edin.

Havuç

Havuç, diğer birçok kök ayağı gibi saksılarda yetiştirilebilir ve düzgün bakıldığında yıl boyunca gelişir. Ekim sırasında tohumları az kullanmak çok önemli. Yeterli su sağladığınızdan emin olun ama bir yandan da sulamayı abartmayın. Ayrıca havuçları saksıda yetiştirmenin bahçede yetiştirmekten herhangi bir farkı olmadığı söylenebilir.

Karpuz

İç mekanlarda ya da balkonda karpuz yetiştirebilirsiniz. Ancak dikkat edilmesi gereken en önemli unsur su. Çünkü bolca suya ihtiyaç duyuyorlar. Ayrıca onların her gün gün ışığı aldığından da emin olun.

Pancar

Pancar, saksılarda rahatlıkla yetişebilir. İster pişmiş pancarları sevin isterseniz de turşu yapın, onları çoğu mevsimde iç mekanlarda yetiştirebilirsiniz. Ayrıca bir kapta filizlendirip sonradan başka bir saksıya aktarmanız da gerekmez.

Listemizde toplamda 17 farklı meyve ve sebze var. Fakat aslında bunlar arasına pazı, fasulye ve daha birçok meyve veya sebzeyi dahil edebiliriz. Önemli olan güneş ışığı ve suya dikkat etmek ve bakım ihtiyaçlarını düzenli olarak yerine getirmek.