Bayramda tatlı yeme geleneği nereden geliyor?

​Bayramda tatlı yeme geleneği nereden geliyor?
​Bayramda tatlı yeme geleneği nereden geliyor?

Çocukluğumuzda kapı kapı gezip şeker topladığımız, akraba ziyaretlerinde türlü türlü tatlılarla şeker komasına girdiğimiz o bayramlardan geriye birçok şey değişse de değişmeyen gelenekler arasında tatlı ikramı bulunuyor. Hangi eve giderseniz gidin bayramda mutlaka bir tatlı bulabilmeniz mümkün. Peki bayramlarda neden tatlı ikram ediliyor. Bu gelenek nereden geliyor? İşte cevabı...

Bayramda tatlı yeme geleneği sadece bizde değil tüm Müslüman aleminde var. Bunun sebebi peygamber efendimizin bayram namazından hemen sonra ilk yediği şeyin hurma olması. Peygamber efendimizin yediği hurma sünnet olduğu için bayram namazından sonra yenmesi gelenek haline gelmiş. Hurma tatlı bir meyve olduğu için zamanla onun yerini şekerler ve tatlılar almış.

Osmanlı döneminde de büyük bir coşkuyla karşılanan bayramlar, önce saray içerisinde bir alayla başlardı. Sonrasında has odanın önünde padişah oturur ve güzel sözlerle eğlendirilerdi. Bu eğlencenin hemen peşine ise başta padişaha, saray hanedanına, vezirlere ve diğer devlet adamlarına tatlı dağıtılırdı. Sarayda durum böyleyken dışarıda ise tüm çarşı şekercilerle dolar tıpkı bugün olduğu gibi herkes şeker alışverişi yapardı. Evlere gelen misafirlere önce akide şekeri daha sonra çay veya kahve ile tatlı ikram edilirdi.