Bayramda yemekleri çok mu kaçırdınız? İşte mide şişkinliğine iyi gelen tavsiyeler

mide şişkinliği
mide şişkinliği

Bayram geldi hoş geldi! Özellikle Ramazan bayramlarında her girdiğimiz evde bir şeyler ikram ediliyor. Bizler de kimseleri kıramıyoruz ve hepsini mideye indiriyoruz. Bu da şişkinlik problemlerini getiriyor. Peki bayramda yemek yemeyi abartırsak ne yapacağız? İşte böyle durumlarda Lokmacığınız imdadınıza yetişiyor!

İÇİNDEKİLER

Mide şişkinliğinin tek sebebi hızlı ve çok yemek yeme olmayabilir. Bu sorunu sık sık yaşıyorsanız öncelikle mutlaka bir doktora görünmenizi tavsiye ediyoruz.

Mide şişkinliğinin bazı sebepleri ise şöyle:

-Yüksek karbonhidratlı ve düşük proteinli beslenme

-Besin alerjileri (özellikle laktoz)

-Stres

-İşlenmiş gıda tüketimi

-Aşırı tuzlu yemekler

-Gaz yapan yiyecekler ve gazlı içecekler

Ciddi bir rahatsızlığınız yoksa ve bazı durumlarda şişkinlik yaşıyorsanız Lokmacığınız kolay bir şekilde uygulayabileceğiniz bazı önerilerde bulunacak. Hazırsanız başlayalım!

Limonlu su

Bunu duymaktan sıkılanlar burada mı? Ancak sabah henüz kahvaltı yapmamışken bir bardak suyun içine sıktığını 1-2 yemek kaşığı kadar limon suyu ile gün içinde şişkinlik yaşama ihtimaliniz en aza inecek. Sabah hiçbir şey yememişken midemi rahatsız ediyor diyorsanız yemekten sonra da tüketebilirsiniz.

Yemeklerden sonra meyve tüketmeyin ama biri hariç!

Yemeklerin üzerine tüketilen meyveler şişkinlik yapmakla kalmıyor bir de kilo yapıyor. Uzmanlar yemeğin üzerine tüketilebilen tek meyvenin üzüm olduğunu söylüyor. taze üzüm, güçlü salya artırıcı etkisinden dolayı mide ve sindirim üzerinde olumlu bir etkiye sahip.

Limon-melisa çayı

Dikkat bu melisa çayı değil 'limon-melisa' çayı! Bitkinin kendi ismi böyle ve limon aromalı rahatlatıcı bir kokusu var. Akşamları bir bardak suda 5 dakika nazik şekilde kaynattıktan sonra süzüp tüketebilirsiniz. Bu bitki şişkinlik ve gaz problemlerini çözmekle kalmaz aynı zamanda derin bir uyku çekmenize de yardımcı olur. Denendi, onaylandı!

Taze kök zencefil

Şişkinlik, mide ve bağırsak problemlerine en iyi gelen bitki çaylarından biri evde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz zencefil çayı! Kaynayan bir su bardağı suya 1 lira büyüklüğündeki kök zencefili bıçakla keserek atın ve 5 dakika çok kısık ateşte kaynatın. Daha sonra süzüp akşam yemeklerinden 2 saat sonra tüketebilirsiniz.

Kimyon tohumu

Hint mutfağında çok sık kullanılan kimyon tohumunun faydaları saymakla bitmiyor. Şişkinlik problemleriniz için de 2 çay kaşığı kimyon tohumunu bir bardak suda 5-6 dakika kısık ateşte kaynatıp süzdükten sonra içebilirsiniz. Bu çayın en fazla 3-4 gün uygulanması gerektiğini de hatırlatalım!

Kaynak: Prof. Dr. Adnan İbrahim Saraçoğlu