Bembeyaz ve tam kıvamında aşureler için bunlara dikkat!

Bembeyaz ve tam kıvamında aşureler için bunlara dikkat!
Bembeyaz ve tam kıvamında aşureler için bunlara dikkat!

Geleneksel olarak Muharrem ayının onuncu günü yani aşure gününde yapılan aşurelerin içerisinde çeşitli bakliyat, kuruyemiş, meyve ve tatlı malzemelerinin bulunur. Oldukça basit görünse de yapımı son derece özen isteyen aşure, aynı gün pişirilse bile zamanla kararır ve yoğun bir kıvam alır. Aşurenin kararma sebepleri ise şöyle sıralanabilir...

İÇİNDEKİLER

Aşure malzemelerinin su emmesi

Aşure, genellikle nohut, kuru fasulye, buğday gibi baklagillerle yapıldığı için bu malzemeler su emebilirler. Pişirme sırasında bu malzemeler suyu bünyelerine alırlar ve zamanla kıvam artar.

Aşurede kullanılacak malzemelerin temizlenmemesi

Aşurenin içinde birçok malzeme bulunur. Bunların yeterince temizlenmeden aşure tenceresine eklenmesi de aşurenin kararmasına sebebiyet verir.

Kuru meyvelerin bir arada eklenmesi

Kuru meyveleri aşure tenceresinin içerisine hep birlikte atarak pişirme işlemi gerçekleştiriyorsanız bu aşurenizin kararmasına sebebiyet verir. Kuru meyveleri güzelce yıkayıp suyunu da süzerek kuru incir, kuru üzüm gibi kararma yapma ihtimali yüksek olan meyveleri aşure tencerenizin içerisine en son eklemelisiniz.

Şekerin kristalleşmesi

Aşurede kullanılan şeker, zamanla kristalleşmeye eğilimlidir. Bu da aşurenin kıvamını daha yoğun hale getirir.

Pişirme süresi

Aşure oldukça uzun süre pişirilen bir tatlıdır. Uzun süre pişirme, malzemelerin daha fazla su çekmesine ve kıvamın yoğunlaşmasına neden olabilir.

Soğuma süreci

Aşure, piştikten sonra soğumaya bırakılır. Soğuma sürecinde malzemelerin birbirine daha iyi tutunması ve kıvamın belirginleşmesi sağlanır.

Kararmanın kimilerine göre aşureyi daha lezzetli hale getirdiği düşünülür ve geleneksel olarak aşure, pişirildikten sonra birkaç gün bekletilerek yenir. Bu süreçte tatlı, kıvam ve lezzet açısından olgunlaşır.