Beyti kebabının hikayesi

Beyti kebabın hikayesi, Beyti restaurant
Beyti kebabın hikayesi, Beyti restaurant

Başlığı görür görmez iştahı kabaranları o kadar iyi anlıyoruz ki. Söz konusu kebap olduğunda akan suların durduğu, konunun bambaşka boyutlarına eriştiği bir ülkede yaşadığımızı kabul etmenin vakti geldi de geçiyor bile. Her çeşidiyle kebabı çok sevsek de bugün bizim için yeri bambaşka olan bir kebap çeşidiyle karşınızdayız; beyti kebabı. Tercihe göre kuzu eti veya kıyma ile yapılan bol yoğurt ve enfes domates sosuyla servis edilen bu kebabın hikayesini öğrenmeye var mısınız?

Beyti kebabı öyle bir lezzet ki, hangi yöreye ait olduğu konusunda dahi bir bilinmezlik ve bir rekabet mevcut. Şanlıurfa ve Adana’da sıklıkla yapılan bu nefis kebap tüm Güneydoğu Anadolu mutfağında da oldukça meşhur. Peki gerçekten hangi yöreye ait olduğu belli değil mi? Kaos yaratmayalım lakin beyti kebabının Şanlıurfa mutfağına ait olduğuna dair Urfalıların büyük bir iddiası var.

Oldukça sevilen bu olağanüstü lezzetin öyle bir hikayesi var ki, lezzetinin yanı sıra hikayesiyle de oldukça iştah uyandırıcı. Anadolu’da bir türlü paylaşılamıyor olsa da beyti kebabının İstanbul ile özdeşleşmiş olmasının sebebini ve adını nereden aldığını gelin hep beraber yine bir lezzet yolculuğunun içinde öğrenelim.

Beyti kebabı ve Beyti Güler

Beyti restaurant.
Beyti restaurant.

1940’lı yılların sonunda Küçükçekmece’de küçük bir lokanta olarak lezzet yolculuğuna başlayan Beyti Restaurant, 1983 yılında Florya’ya taşınarak günümüzde hala burada faaliyete devam etmekte. Beyti Restaurant’ın sahibi Beyti Güler’in oğluyla birlikte işlettiği restaurantında bir aile işletmesinin tüm sıcaklığını her köşeye işlemiş durumda.

Dönemin cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın Florya Köşkü’ne özel olarak verdiği siparişlerden tutun da, NATO toplantılarında dönemin Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu’nun Dolmabahçe Sarayı’nda verdiği yemeklerde hizmet vermesiyle bir tarihe tanıklık etmiş olan Beyti Güler; işte efsane olmuş bir lezzete beyti kebabına ismini veren o usta.

Beyti Güler
Beyti Güler

Beyti Güler, ilerleyen yaşına rağmen hala gelen müşterilerle teker teker ilgilenmesi ve nezaket dolu tavrı ile Beyti Restaurant’ın nefis kebabı dışında müşterileri tarafından bu denli sevilmesinin asıl sebebi. Resturantın giriş bölümünde siyasilerden, sanatçılara efsaneleşmiş bir lezzet olan beyti kebabını yemeye gelen onlarca ünlü ismin fotoğrafı bulunan bir duvara bakarken kendinizi yakın geçmişe yolculuk yaparken bulmanız işten bile değil.

Beyti kebabı.
Beyti kebabı.

Beyti Restaurant ile ünlenen ve bir marka değeri olarak tescillenen beyti kebabı, 70 yıla yakındır İstanbul’un simgelerinden biri haline gelmiş durumda. Türk mutfağında da Güneydoğu Anadolu bölgesinde sıklıkla yapılan ve sevilen bu kebap çeşidinin isim babası olan Beyti Güler’in İstanbul - Florya’da hala hizmet veren beyti kebabı dışında onlarca efsaneleşmiş lezzete de ev sahipliği yapan bu nezih restaurantına en kısa sürede uğramanızı şiddetle tavsiye ediyoruz.