Bıçak çeşitleri: Hangi bıçak ne işe yarar?

bıçak çeşitleri
bıçak çeşitleri

Bıçaklar... Mutfaklarımızdaki en sadık yardımcılarımız, her yemek tarifinde mutlaka elimizin onlara gittiği demirbaş mutfak eşyalarımız. Mutfaklarımızın demirbaş malzemeleri arasında ilk sırada gösterebileceğimiz bıçaklar hakkında bilmediklerimizi Lokma ile beraber öğrenmeye hazır mıyız? Mercek altına aldığımız bıçak çeşitleri ışığında hangi bıçak ne işe yarar? Sorusunun cevabı için tüm okurlarımızı şöyle alalım.

Doğru bıçak kullanımı yaptığımız yemeklerin lezzetini dahi etkiler.

Bu sebepten bıçak kullanımına dair bilmemiz gereken her şeyi derlediğimiz bu içeriğimizden sonra yemeklerin yapım aşaması çok daha keyifli, lezzetleri çok daha iddialı olacak...

Bu yazımızda bıçak çeşitlerini inceledikten sonra hangi bıçak ne işe yarar? Sorusunun cevabını da öğrenmiş olacağınızdan artık mutfakta geçirdiğiniz zaman çok daha verimli geçecek. Ve işler oldukça kolaylaşacak...

Soyma bıçağı

Şekli ve kullanım kolaylığı ile mutfaklarımızda en çok kullanılan bıçaklardan biri olan soyma bıçağı hemen hemen hepimizin mutfaklarında kullanılan soyma bıçağı; mutfaklarımızda patates, soğan ve havuç gibi sebzeleri dilimlerken kullanılır.

Meyve bıçağı

Mutfaklarımızda her daim bulunan malzemelerin başında yer alan meyveler için de özel bir bıçak çeşidi olmasına şaşırıyor muyuz? Elbette ki hayır. Küçük boyutlarıyla meyve soyma konusunda büyük kolaylık sağlayan meyve bıçakları her mutfağın olmazsa olmazları arasında.

Ekmek bıçağı

Tırtıklı bıçak ağzı sebebiyle ekmek dilimleme işlemlerinde en sık tercih edilen bıçak çeşitlerinden biridir. Tırtıklı ve keskinleştirilmiş yüzeyi sayesinde ekmek dilimlerken ekmekleri ezilmeden kesip, dilimleyebilirsiniz. Normal bıçaklarınızı en çok körelten malzemelerden biri de ekmek olduğundan ekmeklerinizi ekmek kesme bıçağı ile kesmeniz oldukça önemli.

Fileto bıçağı

Fileto bıçağı, balık ve et yemekleri söz konusu olduğunda mutfaklarımızdaki en büyük yardımcılarımızdan biridir. Fileto bıçağı, balığı kılçığından ayırmak ve eti kemiğinden ayırmak için kullanılan özel bıçak çeşitleri arasındadır. Dar, uzun ve esnek gövdesiyle sert yüzeyler için üretilmiş olan fileto bıçağı her mutfakta olması gereken bıçak çeşitleri arasında ilk sırada.

Peynir bıçağı

Peynir keserken peynirle ilgili en büyük sıkıntılarımızdan biri peynirin bıçağa yapışmasıdır. Peynir bıçağa yapışarak kırılır ve bu durum oldukça kötü bir görüntüye sebep olur. Peynirlerin kırılmadan kesilmesini sağlayan özel üretim hava kanalları olan boşluklu peynir bıçakları mutfaklarımızda mutlaka olması gereken bıçak çeşitlerinden biri.

Börek ve pizza bıçağı

Oval bıçak yüzeyi sayesinde bıçağı çekmeden yuvarlama işlemi yaptığından börek veya pizza dilimini dağıtmadan kesebilen börek bıçağı; şık sunumlar için olmazsa olmazlarımızdan biri. Oval şeklindeki gövdesini sıklıkla bileyerek kullanmamız gereken börek bıçağı pizza dilimlemek için de gönül rahatlığıyla kullanabilir bıçak çeşitlerinden biri.

Şef bıçağı

Geldik listenin en sonuna, her mutfağın olmazsa olmazı olan o bıçak çeşidinden söz etmeye. Şef bıçağı tüm mutfaklarda türlü işler için kullanılan ve mutlaka bulunması gereken bıçak çeşitleri arasında ilk sıralarda yer alıyor.