Bıçağın körelmesine yol açan 5 hata!

Bıçağın körelmesine yol açan 5 hata!
Bıçağın körelmesine yol açan 5 hata!

Mutfakta en büyük yardımız ne diye sorsanız hiç kuşkusuz bıçak derdik. Lezzetli yemek yapmamızda etkili rol oynayan bu yardımcı aynı zamanda yaptığımız o yemeklerin daha hoş görünmesinde de etkili. Mutfakta joker elaman gibi olduğundan dolayı yanlış kullanım ve temizleme sonucunda çok çabuk körelen yani keskinliğini yitiren bıçaklar, her gün yemek yapan biri için işkenceye dönüyor. "Peki ama bıçaklar neler köreltiyor?" İşte cevabı...

Cam ve mermer yüzeyde kullanmak

Bıçağınızı kullanırken cam veya mermer kesme tahtası kullanmaktan kaçınmanız gerekiyor. Hem cam hem de mermer bıçağın keskin kısmını aşındıracağından dolayı keskinliğinin yok olmasını sağlıyor. Bu sebeple kesme tahtası kullanırken ahşap veya plastik olanı tercih etmeniz gerekiyor.

Bulaşık makinesinde yıkamak

Yemek yaparken yorulup bütün bulaşıkları makineye atma isteğini çok iyi anlıyoruz. Ancak bıçaklar makineye girdiği zaman yüksek basınçlı su ve sıcaklık bıçağın yapısına zarar veriyor. Bu alışkanlığa devam ettiğinizde ise zamanla bıçaklarınız keskinliğini yitiriyor. Bundan dolayı bıçağı kullandıktan sonra suyun altında yıkayıp kurulamanız gerekiyor.

Islak bırakmak

Yapılan en büyük hatalardan biri de bıçağı yıkadıktan sonra ıslak bırakarak kendi kendine kurumasını beklemek. Tabi bu duruma bir de lavaboda yıkanmayı bekleyen bıçakları eklemek gerek. Bu her iki davranış bıçağın paslanmasına ve buna bağlı olarak da körelmesine yol açıyor. O yüzden bıçağınızı yıkadıktan sonra kendi kendine kurumasını beklemeyip kurulamanız gerekiyor.

Bıçağı sürtmek

Yapılan en yaygın hatalardan biri de bıçağı sürterek iş yapmak. Örneğin doğradığınız sebzeleri kaba aktarmak için bıçağı tahtaya sürterek işlem yapmanız keskinliği yok edecektir. "Yok ben bu işlemi yapmadan aktarım yapamıyorum." derseniz eğer o zaman bıçağın keskin olmayan tarafından yardım alabilirsiniz.

Kavanoz açmak

Evet kavanoz açmanın en kolay yollarından biri bıçaktan yardım almak olsa da maalesef bu durum bıçağınızın körelmesini sağlıyor. Bu sebeple kavanoz veya koli gibi bir şeylerin ağzını açmak için her zaman eski bir bıçağınız olsun.