Bıçak türleri ve Lokma'dan bıçak seçme rehberi

Bıçak türleri
Bıçak türleri

"Lokmacım henüz bıçak alışverişi yapmadım ama hepsinden de almak istemiyorum." diyenler burada mı? Bugün sizlere mutfakta elinizin altında mutlaka bulunması gereken 3-4 bıçak önerisiyle geldik. Onun dışında yapmayı en çok sevdiğiniz yemek türüne göre de ekstra bıçaklar satın alabilirsiniz. Hadi gelin bu bıçaklar ne işe yarar ve seçerken nelere dikkat etmeliyiz birlikte inceleyelim.

Şef bıçağı

En çok gördüğümüz bıçak türü şef bıçağı olabilir. Peki şef bıçağı ne işe yarar? Anlatalım. Doğrama, dilimleme, soyma; etlerde, tavuklarda ve bazen balıklarda kullanılabilir. Şef bıçağı el anatomisine en yatkın bıçaklardan biridir ve bu sebeple de mutfakta çalışırken elinizi neredeyse hiç yormaz. Mutlaka almanız gereken üç dört bıçaktan biri bizce şef bıçağı.

Şef bıçakları
Şef bıçakları

Ekmek bıçağı

"Lokmacım ekmek bıçağının da kullanım alanı çok dar almasak da olur." dediğinizi duyduk bile. Türk ekmekleri çeşit çeşit ve biz bazen onları güzelce dilimleyelim derken düz uçlu bıçaklarla eziyoruz. Ayrıca ekmek bıçağını yalnızca ekmeklerde değil, ezildiğini düşündüğünüz diğer yiyeceklerde de kullanabilirsiniz. Mesela pasta, kek, börek gibi.

Doğrama bıçağı

Mutfakta en çok kullandığımız bıçaklardan biri de doğrama bıçağı. Bu bıçakla sebzeleri ayıklayabilir, meyve doğrayabilir ve diğer küçük işlerinizi halledebilirsiniz. Bize kalırsa mutfağınızda bir adet küçük düz uçlu doğrama bıçağı, bir adet de ucu hafif tırtıklı doğrama bıçağı bulunabilir.

Peki bıçak seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Öncelikle bıçaktaki çeliğin boyutundan bahsetmeliyiz ki bazı bıçaklarda çelik yarıda kesilir bazılarında ise tepeden uca kadar devam eder. Çelik ne kadar kısa olursa bıçağın ömrü de o kadar kısa olabilir.

Bıçak seçerken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da bıçağın esnekliği. Bıçağın ucunu kesme tahtasına dayayıp esnetmeye çalıştığınızda bazı bıçaklar son derece esnektir -ki bu balık fileto yaparken çok işe yarayan bir özellik- bazı bıçaklar ise esnemez. Esneyen bıçak daha hızlı körelir ve çabuk bilenmesi gerekir bu da bıçağın ömrünü azaltır. Sert bıçakların ömrü çok daha uzundur.

Bıçak neresinden tutulmalı?

Fotoğrafta gördüğünüz gibi tek parmağınızla bıçağınızın ağırlık merkezini bulun. Dengede duran kısım sizin işaret parmağınızla kavrayacağınız kısım olmalı. Eğer bıçağın ağırlık merkezinden değil başka bölümünden tutarsanız elinizdeki kasların bir bölümü zaman geçtikçe ağrıyabilir.

Bıçaklarınızın bakımı nasıl olmalı?

"Lokmacım yüzlerce lira verdim ama bıçaklarım köreldi!" diyorsanız bıçağınızın bakımını yanlış yapıyor olabilirsiniz. O halde ne yapmalı:

-Bıçaklarınızı asla bulaşık makinesine atmayın

-Elde yıkadıktan sonra hemen kurulayın

-Kesimlerinizi doğru yüzeylerde yapın. Seramik, mermer, granit, cam gibi kesme tahtaları bıçağınızı köreltecektir. Ahşap güzel bir kesme tahtası edinmenizi öneriyoruz.

-Hiçbir metalin tamamen paslanmaz olmadığını unutmayın. Asitli gıdalarla temas eden bıçağınızı hemen ılık sudan geçirin.

-Evde kullandığınız bıçaklarla kemikli etlerin kemiklerini bölmeye çalışmayın. Bu iş için yalnızca satır uygundur.

-Bıçaklarınızın uçlarıyla kavanozların havasını açmayın. Bıçak uçları oldukça hassastır ve bu işlem bıçaklarınızın eğrileşmesine neden olur.