Bitkisel bazlı sütlerin kullanım alanları

Bitkisel bazlı sütler
Bitkisel bazlı sütler

Artık bitkisel bazlı sütleri neredeyse mahalle bakkallarında bile bulur hale geldik! Peki bu çeşit çeşit sütlerden hangisini ne için kullanacağız? Yulaf sütü nasıl değerlendirilir? Badem sütünün posasından neler yapılabilir? Hindistan cevizi sütünün tadı nasıldır? gibi türlü türlü soruları yanıtlıyoruz!

Bitkisel bazlı sütlere son zamanlarda talep gerçekten çok arttı. Eskiden laktoz intoleransı olan insanların pek fazla seçeneği yoktu ancak artık laktozdan rahatsız olan insanlar bitkisel bazlı sütlere yöneliyor. Biz de zaman zaman bu sütleri tüketmeyi seviyoruz.

Soya sütü

Soya sütü bahsedeceğimiz diğer sütlerden çok daha fazla nötr tada sahiptir. Yine diğerlerine kıyasla inek sütüne en yakın protein oranına sahip bitkisel süttür. Aynı zamanda doymuş yağ oranı düşüktür ve doymamış yağ oranı da iyi derecelerdedir. Soya sosu diğer sütler arasında çevresel etkisi en az olanı. Soyanın üretimi için çok az miktarda toprak ve su kullanılıyor. Peki soya sütünü hangi tariflerde kullanabiliriz? Özellikle içecekler ve sütlü tatlılara çok yakışıyor. Bunun dışında kek ve böreklerde de kullanabilirsiniz.

Yulaf sütü

Yulaf sütü bitki bazlı sütler arasında kuşkusuz en popüler olanı. Yapısı diğer bitkisel sütlere nazaran biraz daha kremsi. Aslında bu yapısı sayesinde de kahvelerle muhteşem uyum sağlıyor. Ancak yulaf tadı bir miktar hissediliyor. Bu süt protein bakımından düşük, karbonhidrat bakımından yüksek bir süt. Ayrıca biraz da serbest şeker içerir.

Badem sütü

Badem sütünün aroması tahmin edebileceğiniz gibi diğerlerine nazaran daha güçlüdür. Ancak elbette bu durum kullanılan badem miktarına göre değişiklik gösterebilir. Eğer badem sütünüzü evde kendiniz yapıyorsanız posasını kısa bir süre fırınlayın ve kurabiyelerinizde kullanın. Badem sütünüzü ise tatlı tariflerinde, kahvelerde, atıştırmalıklarda kullanabilirsiniz.

Hindistan cevizi sütü

Hindistan cevizi sütünün diğer bitkisel bazlı sütlere göre doymuş yağ oranı yüksektir. Bir diğer eksi özelliği ise protein oranının da son derece düşük olmasıdır. Peki Hindistan cevizi sütü nerelerde kullanılır? Tatlı bir lezzete sahip olduğu için sıcak çikolatalarınıza yakışacaktır. Hamur işlerinde ve körili tavuk tariflerinde de çok iyi iş görürler.