Bizim topraklarımızdan: Coğrafi tescilli Aydın inciri

Aydın inciri
Aydın inciri

Karadeniz'den Akdeniz'e, Ege'den Doğu Anadolu'ya... Her köşesinde bambaşka bir güzellik barındıran memleketimizin dünyaya ihraç ettiği coğrafi tescilli ürünlerimizle tanışacağınız bu blog serimizin ilk bölümünde hasadına az bir zaman kalan, dünya ihracat payının büyük bir kısmını sırtlandığımız Aydın inciriyle başlıyoruz. İnciri nerelere ihraç ediyoruz? En çok hangi bölgelerde incir üretiyoruz? Sorularının cevapları için sizleri şöyle alalım!

İÇİNDEKİLER

Düzgün yapılı, iri boyutlu, içi yoğun ballı ve kıvamlı, ağızda kendine has yoğun bir aroma bırakan ve oldukça tatlı kokulu bir meyve olan Aydın inciri coğrafi tescilli ürünlerimiz arasında dünya çapında da en tanınmış olanıdır.

Aydın inciri ne zaman coğrafi tescil aldı?

Ülkemizde yıllık yaklaşık olarak 280bin ton incir üretiliyor. Bu üretimin hemen hemen 200bin tonu ise Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 2007 yılında tescillenmiş Aydın inciri karşılıyor. Peki ya Türk Patent ve Marka Kurumu neye göre coğrafi tescil veriyor? Türk Patent ve Marka Kurumu'na göre coğrafi tescil 'belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünü gösteren işarettir.'

Türkiye inciri hangi ülkelere ihraç ediyor?

Yaş ve kuru incir ihracatında Türkiye en büyük paya sahip. İncir üretiminin hemen hemen %60'ını üstlenen ülkemizin en fazla incir ihraç ettiği ülkeler ise şu şekilde sıralanabilir. %13.7 ile Almanya, %13.5 Fransa ve %9.1 ile ABD.

Türkiye'de en çok nerede incir üretiliyor?

Ege ve Akdeniz başta olmak üzere ülkemizin birçok farklı bölgesinde üretimi yapılan incirin en fazla hangi şehirlerde üretildiğine gelin hep beraber göz atalım. Ülkemizde en fazla incir Ege Bölgesi'nde üretilirken, en fazla incir üretimi yapan şehrimiz ise Aydın'dır. Öyle ki Aydın son yıllardaki verilere bakıldığında ülkemizin incir üretiminin yarısından fazlasını tek başına üstlenir vaziyette.