Boba ya da bubble tea nedir ve nasıl ortaya çıkmıştır?

Boba tea
Boba tea

Bugün Lokmacığınız çok popüler hale gelmiş bir içecekten bahsediyor: Boba çayı! Bu içecek Uzak Doğu'da ortaya çıkıp kısa sürede tüm dünyaya yayıldı. Boba ya da bubble tea olarak adlandırılan bu çayın içindeki tapyoka incileri denen toplar nasıl yapılıyor? Lokmacığınız hem boba tea hakkında her şeyi anlatıyor hem de orijinal tarife sadık kalarak harika bir boba çayı yapıyor!

Boba tea ne zaman ortaya çıktı?

Boba çayının kökenleri ne yazık ki tam olarak belirli değil ancak 1980 yıllarında Tayvan'da ortaya çıktığı düşünülmektedir. Bu tatlı içeceğin izi 1980'lerde Tayvan'daki Taichung adlı şehre kadar uzanıyor. İlk olarak süt çayını siyah tapyoka incileriyle birleştiren Liu Han Chieh olmuş. Daha sonra bu içecek, kahvaltı veya atıştırmalık olarak sokak satıcılarından satın alan öğrenciler arasında çok sevildi.

Tayvan, Taichung.
Tayvan, Taichung.

Nasıl bu kadar ünlü oldu?

1990'lardan itibaren Doğu ve Güneydoğu Asya'da çok popüler olan bu içecek günümüzde sosyal medya kullanımının da artmasıyla dünya çapında bir ilgi gördü. Instagram ve TikTok kullanıcılarının hem içeceğin görsellerini paylaması hem de tarifini denemesi ile içeceği denemeyenler arasında daha da merak uyandırmış oldu.

Patlayan tapyoka incileri
Patlayan tapyoka incileri

Türkiye'de de birçok şehirde boba çayı yapan mekan açıldı. Ancak bizim satın alıp denediğimiz çoğu boba çayının içerisinde yer alan 'tapyoka incileri', tapyoka nişastası ile yapılmamış. Ağızda patlayan bir tür sıvı ile dolu olan bu inciler gerçek boba çayında yer alan tapyoka incileri değil.

Peki tapyoka nişastası nedir?

Kuzey ve Kuzeydoğu'ya özgü bir tür olan ve

Japon sömürge yönetimi sırasında Güney Amerika'dan Tayvan'a getirilen manyok bitkisinin depolama köklerinden elde edilen bir nişasta türüdür. Tapyoka, tropikal ülkelerdeki milyonlarca insan için temel bir besin kaynağıdır. Sadece karbonhidrat besin değeri sağlar ve protein, vitamin ve mineraller bakımından düşüktür. Oldukça yapışkan ve piştiğinde neredeyse zıplayan bir top kadar esnek bir yapıya sahiptir.

Gerçek tapyoka incileri
Gerçek tapyoka incileri

Orijinal bubble tea tarifi

Lokmacığınız elbette bu duruma da el attı ve elleriyle harika tapyoka incileri yaptı! Hem de orijinal tarife sadık kalarak. Biraz emek isteyen bir tarif oldu ancak biz bu lezzete bayıldık! Eğer Uzak Doğu mutfağına ve farklı lezzetlere ilginiz varsa mutlaka yapmanızı öneriyoruz. Tapyoka nişastasını ise bulmak artık çok kolay. Deneyecek herkese afiyet olsun!