Boğaz ağrısına doğal çözüm: Evde pastil nasıl yapılır?

Ev yapımı pastil
Ev yapımı pastil

Pastili genellikle kolayına kaçıp market ya da eczanelerden satın alıyoruz. Ama aslında limon suyu, süzme bal, şeker, zencefil, karanfil ve suyla yani aslında evdeki malzemelerle de pastil yapılabiliyor. Doğal pastil yapımını ince ayrıntılarıyla anlatıyoruz.

Kış aylarıyla birlikte başlayan soğuk havalar hastalık riskini önemli oranda artırıyor. Hastalığa yakalanmadan önce gerekli önlemleri alırsak önüne geçebilir ya da hastalığı daha hafif atlatabiliriz. Özellikle doğal yollarda önüne geçmeye çalıştığımız hastalıkların engellenmesinde oldukça sık tercih edilen yöntemlerden biri de pastil kullanımı. Pastiller hafif bir boğaz kaşıntısı ya da öksürükle beliren hastalık hissini hemen uzaklaştırır. Özellikle ilaç kullanmak istemeyen ve alternatif iyileşmeye yöntemlerini tercih edenler için bir numaralı tercih. Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde faydaları gerçekten oldukça fazla.

Eczanelerden ve bazı marketlerden satın alabileceğiniz gibi evde kendiniz doğal bir pastil de hazırlayabilirsiniz. Hemen hemen her mutfakta bulunan az malzeme ile hızlıca pişirilebilir. İçiniz daha rahat bir şekilde 7’den 70’e herkes kullanabilir. Öncelikle evdeki malzemelerle nasıl pastil yapılır kısaca onu açıklayalım daha sonra pastilin faydaları ve kullanım alanları hakkında da kısaca bilgi vereceğiz.

Evdeki malzemelerle pastil yapımı

Öncelikle pastil için gerekli malzemeleri ölçüleriyle beraber sıralayıp daha sonra tarife geçelim.

  • Malzemeler
  • -1 yemek kaşığı limon suyu
  • -1 yemek kaşığı süzme bal
  • -1 su bardağı şeker
  • -1 tatlı kaşığı toz zencefil
  • -1 tatlı kaşığı toz karanfil (eğer yoksa 4-5 adet tane karanfil)
  • -Yarım su bardağı su

Her evde bulunan bu malzemelerle kolay bir şekilde pastil yapımına geçelim. Küçük bir tencere içerisine limon suyu, süzme bal, şeker, toz zencefil, su, toz zencefil, toz karanfil yoksa tane karanfil ekleyerek kaynatmaya başlayabilirsiniz. Tüm malzemeleri yaklaşık 20-25 dakika kaynattıktan sonra ocağın altını kapatabilirsiniz. Daha sonra kenara aldığınız tencerenin şurup kıvamına gelmesini bekleyebilirsiniz. Fırın tepsisi veya direkt olarak fırın kağıdının üzerine kaşığın ucuyla küçük yuvarlaklar halinde bırakabilirsiniz. En az 25 dakika kadar iyice soğuyup tamamen şekil alacaktır. Son olarak isterseniz üzerine pudra şekeri ilave edebilirsiniz.

Pastil faydaları nelerdir?

Soğuk algınlığı, öksürük, boğaz ağrısı gibi sebeplerle hastalık başlangıcı oluştuğunu düşündüğünüz an doğal yollarla hastalığı kendinizden uzaklaştırabilirsiniz. Kış aylarında devamlı olarak tüketmenizin de hiçbir zararı yoktur. İsterseniz direkt olarak şeker gibi yiyebilir isterseniz de içtiğiniz çayların içine bir tane ekleyebilirsiniz.

  • - Ağızda emilerek tüketildiği için tükürük bezlerini çalıştırır ve böylece yutkunmayı da kolaylaştırmış olur.
  • - İçerisinde bulunan antibakteriyel etken maddeler sayesinde boğazınızı rahatlatır ve boğaz ağrısını hafifletir.
  • - Solunum yollarında oluşan tahribatın giderilmesinde etkilidir.
  • - Özellikle kuru öksürüğe iyi gelerek solunum yollarını yumuşatır.
  • - İçerdiği yüksek aroma sayesinde ferahlık hissi verir.
  • - İlaç kullanımını azaltır.
  • - Hastalık belirtilerini azaltarak süreci antibiyotik kullanmadan atlatmanızı sağlar.

Mutfakta yemek yapan herkes rahatlıkla pastilde hazırlayabilir. Evdeki malzemelerle hazırladığınız pastilleri uzun süre saklama kaplarında saklayabilirsiniz. Malzemeleri iyice harmanlayarak kaynattıktan sonra şekerleri soğutarak üzerine de pudra şekeri döktüğünüzde birbirine yapışmasına engel olursunuz. Bu şekilde sakladığınız pastilleri tüm kış ayı boyunca gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Şimdiden ellerinize sağlık.