Bosna'da ne yenir? Lokma'dan Bosna lezzet rehberi

Bosna'da ne yenir?
Bosna'da ne yenir?

Saraybosna'dan ayağımızın tozuyla geldik ve hemen sizlere orada yediğimiz güzel yemeklerden bahsedelim dedik! Evet Bosna'da cevabi yenir, bürek yenir ama her yerinde yenir mi? Bizce hayır! Tıpkı İstanbul'un bazı yerlerinde köfteyi nasıl harika yapıyorlarsa Bosna'da da işte durum tıpkı bu şekilde. O halde gelin Bosna'da nerede ne yenir? Hep birlikte bakalım.

İÇİNDEKİLER

Cevabi

Bosna'da cevabi nerede yenir? Çok net cevap veriyoruz:

Ferhatović Ćevabdžinica'da yenir. Birçok farklı yerde yediğimiz cevabi, burada bambaşka bir boyut kazanmış. Bu küçük ve sıcak köftecide yediğimiz köftelerin tadı eminiz senelerce zihnimizde kalacak.

Yalnız uyaralım köftenin yanında mutlaka kaymak yiyin ve pavlaka için. Pavlaka, ne ayran ne de yoğurt, ikisinin arası gibi olan ve farklı bir mayaya sahip olan harika bir lezzet. Türk damak zevkine de çok uyumlu olduğunu düşünüyoruz.

Börek

Balkanlarda börek kültürünün bu kadar geniş olması bizi şaşırttı. Onlar böreğe 'bürek' diyorlar! Peki "Bosna'da börek nerede yenir Lokmacım?" diye soracak olursanız hiç düşünmeden "Buregdžinica Oklagija 1946" cevabını veririz. Şehir merkezinde birçok börek mekanı var ancak burası, fazla fazla şubeleri olan o börekçilere taş çıkarır! Kıymalı, ıspanaklı ve peynirlisini yemeden dönmeyin.

Tatlı

Balkanlar dendiğinde herkesin aklına trileçe gelir ancak trileçe bir Meksika tatlısıdır. Evet, Bosna'da da trileçe yapılıyor ve denedik ancak bizce İstanbul'da yediklerimiz çok daha güzeldi.

Bosna'da üretilen sütlerin tadı gerçekten çok lezzetli. O yüzden burada mutlaka sütlü tatlı denemenizi öneriyoruz. "Peki Bosna'da nerede ne tatlı yiyelim?" diye soracak olursanız bizim deneyip çok beğendiğimiz bir yer var: Kiseljak! Burada yediğimiz jaffa torta adlı tatlının tadı hala damağımızda!

Tufahija

Bu tatlı için ayrı bir başlık açmazsak olmaz diye düşündük. Tufahija şekerli suda haşlanan ve cevizle doldurulup bir güzel şerbetlenen elma ve üzerinde de kaymaktan oluşan muhteşem bir tatlı! Nerede yerseniz yiyin güzel bir tatlı, birçok yerde de var.

Bosna'da nerede kahve içilir?

Bosna kahvesi bizim kahvemiz kadar köklü ve meşhur. 5-6 farklı yerde kahve içtik hepsi çok güzeldi. O halde Bosna'nın sıcak ortamını yaşayabileceğiniz en güzel çay kahve mekanlarını hemen söyleyelim. Eğer dışarıda kahve içmek isterseniz Aksaraj çok güzel ve manzarası da direkt olarak Baş Çarşı ve Gazi Hüsrev Bey Camii'ni görüyor. Hem kış hem de yaz akşamlarında Moriça Han'da mutlaka kahve için. Sabahları kimse olmuyor ancak akşamları tüm Bosna gençleri Moriça Han'da!

Moriça Han
Moriça Han

Hamur işi

Burada yediğimiz hamur işleri gerçekten çok güzeldi ancak bizim favorimiz bir yer var: İmaret fırın! İmaret fırına giderseniz mutlaka susamlı kifla, kaymaklı poğaça ve çikolatalı kruvasan yiyin! Köfteden bile daha çok sevebilirsiniz bunları.

İmaret fırın
İmaret fırın