Bu besinleri asla bu ilaçlarla tüketmeyin!

İlaçlarla birlikte tüketilmemesi gereken besinler
İlaçlarla birlikte tüketilmemesi gereken besinler

Sarımsak, yoğurt, ıspanak, greyfurt ve daha niceleri... Tek başlarına vücudumuza sayısız faydası olan bu gıdalar bazı ilaçlarla birleştiğinde ciddi sağlık sorunlarına sebep olabiliyor. İlaçlarla etkileşime girerek metebolizma sistemimizi olumsuz etkileyen bu besinleri öğrenmek için sizleri şöyle alalım!

İÇİNDEKİLER

Süt, süt ürünleri ve antibiyotikler

Enfekte durumlarında antibiyotik kullanırken, süt ve süt ürünleri tüketimine dikkat etmekte fayda var. Yüksek miktarda kalsiyum içeren süt ve süt ürünleri antibiyotiklerin etkisini azaltarak, işlevlerini yitirmelerine sebep olabiliyor. Antibiyotik kullandığınız durumlarda da, ilacınızı aldıktan 2 saat sonra süt, peynir, yoğurt gibi besinleri tüketebilirsiniz.

Et, et ürünleri ve demir ilaçları

Etin yanında yoğurt tüketmenin demir emilimini engellediği için pek de doğru olmadığını hemen hemen hepimiz biliyoruz. İşte bu durum için demir ilaçları için de geçerli. Demir takviyesi kullananların demir emilimine engel olmamak adına et ve et ürünleri gibi kalsiyum içeren besinleri demir takviyesini aldıktan en az 2 saat sonra tüketmelerinde fayda var.

Muz, patates ve idrar söktürücü ilaçlar

Hipertansiyon hastalığının tedavisinde sıklıkla başvurulan idrar söktürücü ilaçlar, vücudumuzdan su ve sodyumu atılmasını sağlarken potasyum depolarımızı da dolduruyor. Bu durum bazı kalp rahatsızlıklarına sebep olabiliyor. Hipertansiyon tedavisinde veya başka bir rahatsızlığınızda idrar söktürücü ilaç kullanırken potasyum kısıtlamasına dikkat ederek, potasyum yönünden oldukça zengin olan muz ve patates tüketimine dikkat etmenizde fayda var.

Yeşil yapraklı sebzeler ve kan sulandırıcı ilaçlar

Ispanak, lahana, brokoli, maydanoz gibi K vitamini yönünden oldukça zengin yeşil yapraklı sebzelerin kan sulandırıcılarla birlikte tüketilmemesine dikkat! Kan sulandırıcı ilaçlar kullanırken K vitamini kısıtlamasını göz önünde bulundurarak yeşil yapraklı sebzelerin tüketimi konusunda mutlaka doktorunuza danışın.

İncir, tavuk ciğeri ve antidepresan

Diğer ilaçları ve besinleri duyduysanız da antidepresan kullanımında neler tüketilmemesi gerektiğine gelin hep beraber göz atalım. Tiramin yönünden oldukça zengin olan incir, tavuk ciğeri, bakla, dana ciğeri, soya sosu gibi besinlerin bazıları antidepresanlarla birlikte tüketildiğinde kan basıncını yükselterek ölümcül sonuçlara yol açabiliyor.

Çay, çikolata ve bronşları genişleten ilaçlar

Astım gibi nefes alma sorunu yaşatan hastalıkların tedavisinde kullanılan bronş açıcı ilaçları; kahve, çikolata, siyah çay gibi kafein yönünden zengin besinlerle birlikte aldığınız takdirde kalp ritim bozukluğu ve baş ağrısı gibi şikayetlere sebep olabiliyor.

Greyfurt ve antibiyotikler, alerji ilaçları

Bazı antibiyotik türleri ve alerji ilaçları ile birlikte tüketilen greyfurtun zararlarına dikkat! Greyfurt bazı antibiyotik türler birlikte alındığında birden fazla doz ilaç almışçasına bir etki yaratarak istenmeyen sağlık sorunlarına sebebiyet verirken; alerji ilaçlarıyla birlikte tüketildiğinde ise baş dönmesine yol açıyor.

Kaynak: Prof. Dr. Yağız Üresin