Bu fast food restoranı 2000 yıllık!

Bu fast food restoranı 2000 yıllık!
Bu fast food restoranı 2000 yıllık!

Günümüzde gittiğimiz hemen her yerde çok rahatlıkla denk geldiğimiz ve artık hayatımızda büyük bir yer edinen fast food restoranlarının tarihi sandığımızdan daha da eski desem tarihini tahmin edebilir misiniz? Siz tahmin etmeden ben söyleyeyim aklınıza geldiği gibi 100-200 yıllık bir geçmişten daha fazlasına sahip. "Ne kadar eski olabilir ki?" Diye merak ettiyseniz yazımızın devamına geçebilirsiniz.

İtalya'da bulunan Vezüv yanardağının patlaması sonucu yok olan Pompeii antik kentinde 2020 yılında yapılan bir çalışma sonucu tam 2000 yıllık fast food restoranına rastlandı. O dönemin sokak yemeği kültürünün gün yüzüne çıkmasını sağlayan bu fast food restoranı, tıpkı bugünlerde olduğu gibi tam da iki sokağın köşesine konumlandırılmış. Ön cephesinde tavuk ve horoz gibi hayvanlar tasvir edildiği için dükkanda satılan yiyeceklerin ana malzemesi olduğu düşünülüyor.

Bu fast food dükkanında termopolium yani Latince 'sıcak yemek tezgahı' adı verilen tezgah kullanılmış. Arkeologların aktardığına göre termopoliuma ilk kez bu restoranda rastlanmasa da bu kadar eski ve olağanüstü bir termopoliumu daha önce görmediklerini söylüyorlar. Yemeğin sıcak kalması için tezgahların oyuk kısmında bulunan çömleklerde servis edilen yiyeceklerden kalıntılar bile bulunmuş. Çömleklerde bulunan yemek kalıntıları incelediğinde balık, keçi ve dana eti gibi yiyeceklerin izlerine rastlandı. Henüz bu malzemelerle nasıl yemekler yaptıklarını bilemesek de fast food kültürünün 2000 yıldır var olduğu bizi çok şaşırttı.