Bulaşık makinesini de temizlemek gerekiyor: 5 kolay adımda bulaşık makinesi temizliği

​Bulaşık makinesini de temizlemek gerekiyor: 5 kolay adımda bulaşık makinesi temizliği
​Bulaşık makinesini de temizlemek gerekiyor: 5 kolay adımda bulaşık makinesi temizliği

Bulaşık makinesinin devamlı olarak çalıştığı göz önünde bulundurularak makinelerin kendi temizliğine gereken özen gösterilmiyor. Durum böyle olunca da aslında hem makinenin genel temizliği hem de yıkadığı ürünlerin temizliği sorgulanmaya başlanıyor. Ancak günlük, haftalık, aylık rutinlerle birlikte bulaşık makinesinin kendi temizliğine özen gösterip etkili sonuçlar elde edebilirsiniz. Bulaşık makinesini temizlemek için olabildiğince basit yöntemleri listeliyoruz.

Teorik olarak düşündüğünüzde bulaşık makinenizin sürekli olarak çalıştığını ve bu sayede temiz kaldığını düşünebilirsiniz. Ama aslında böyle bir durum yok. Zamanla, bulaşık makinesinin filtresinde iç duvarlarında yiyecek parçaları; yağ, çözülmemiş deterjan ve su birikintileri kalabiliyor. Bu da doğal olarak hoş olmayan bir koku ve görünümün yanı sıra aslında bardak, tabak ya da bulaşık makinesinde yıkadığınız hemen her şeyin lekelenmesine neden olabiliyor. Kısacası, bulaşık makinenizi doğru bir şekilde temizlemezseniz cihaz işini tam anlamıyla yapamaz. Ayrıca, yiyecek ve kirin birikmesine izin verirseniz bulaşık makinesinin filtre ve pompasına da ciddi zarar verebilirsiniz. Yani size pahalıya patlayabilir.

Yiyecek ve kirin birikmesine izin verirseniz bulaşık makinesinin filtre ve pompasına da ciddi zarar verebilirsiniz.
Yiyecek ve kirin birikmesine izin verirseniz bulaşık makinesinin filtre ve pompasına da ciddi zarar verebilirsiniz.

Bulaşık makinesini temizlemek için çeşitli araştırmalar yapılmış. Bu araştırmalarla birlikte en etkili yollar bulunmuş. Biz de tüm bu yöntemleri adım adım sizlere aktarıyoruz. Normal şartlarda 2-3 adımda temizlik vadediliyor. Ancak biz temizliği daha kapsamlı hale getirip madde sayısını 5’e yükseltiyoruz. Birazdan tüm yöntemleri paylaşacağız ama öncesinde bulaşık makinenizi temiz ve kokusuz tutmak için yapabileceklerinizden küçük bir demet sunmak istiyoruz. Eğer küf kokusu geliyorsa sadece durulama döngüsünü çalıştırıp hava akışını sirküle etmek için kapıyı aralık bırakın. Bununla birlikte, koku söz konusu olduğunda sorunun kökünü ele alarak işe başlayın. Yani bulaşık makinenizi ikinci bir çöp imha makinesine dönüştüren yiyecekleri daha iyi ayıtlamaya ve makineye yerleştirmeden önce çöpe dökmeye daha fazla özen gösterin.

Makinenizin ömrünü uzatmak istiyorsanız içinin temiz olmasına özen gösterin.
Makinenizin ömrünü uzatmak istiyorsanız içinin temiz olmasına özen gösterin.

Yapılacak işlemler oldukça basit. Her zaman olduğu gibi öncelikle maddeleri içeren bir listeyi paylaşalım, daha sonrasında ise tüm maddeleri detaylandırarak tüm ayrıntılara değinelim.

  • • Yiyecek kalıntılarını çıkarın
  • • Filtreyi çıkarın ve durulayın
  • • Kapı kirini silin
  • • Derin bir temizlik yapın
  • • Paslanmaz çeliği cilayla temizleyin

İlk adım, günlük rutin: Yiyecek kalıntılarını çıkarın

Giriş bölümünde de bahsettiğimiz üzere makineye yerleştirmeden önce iyice durulanmayan ya da yemek artıklarından arındırılmayan tabaklar, makinenizin çalışma performansını etkilediği gibi uzun soluklu düşünüldüğünde ciddi problemlerin ortaya çıkmasına da neden olabiliyor. Bu yüzden makineye yerleşim öncesinde yemek kalıntılarından arındırma işlemini asla es geçmeyin. Ayrıca yıkama işlemi tamamlandığında da yine makinenin duvarlarında ya da alt kısmında toplanan yemek kalıntılarını toplamaya özen gösterin. Özellikle fasulye ve makarna kalıntıları bulaşık makinelerinde çok fazla kalıyor. Rafların tamamını kendinize doğru çekip alt kısımlarını kontrol edin.

Sudan geçirmeyi unutmayın.
Sudan geçirmeyi unutmayın.

İkinci adım, haftalık rutin: Filtreyi çıkarın ve durulayın

Bulaşık makinesini kullandığınız her seferinde yiyecek kalıntılarına bakıp temizliği yaptıktan sonra, ikinci adımda haftalık rutinle filtreyi çıkarıp temizleyebilirsiniz. Kimilerine göre bu işlem zor gibi görünebilir ama değil. Eğer bulaşık makinesinin filtresi temiz değilse tabak ve bardakların da çok temiz çıkmasını düşünmeyin. Alt püskürtme kolunun altında bulunan filtrenin kilidini açın ve çıkarıp sıcak suyun altında durulayın. Hatta yumuşak bir diş fırçasıyla, ızgaralara yapışmış olan yağ parçalarını gidermeyi deneyin. Üstelik üst ve alt kısımlarında yer alan ince plastik çerçeveyi de fırçalayın. Daha sonrasında yerine yerleştirip kilitleyin. Makinenizin filtresinin nerede olduğundan emin değilseniz kullanıcı kılavuzuna göz gezdirebilirsiniz.

Filtreleri kesinlikle kontrol edin ve yıkayın.
Filtreleri kesinlikle kontrol edin ve yıkayın.

Üçüncü adım, haftalık rutin: Kapı kirini silin

Nemli bir sünger veya bezle, kapının iç yüzeyini iyice ovalayarak temizleyin. Böylece makineyi iç yüzeye sıçrayan ya da yerleşip kalmış olan kalıntı ya da telekerden arındırın. Ayrıca kapı kenarlarını, kulbu ve bulaşık makinesinin düğmelerini içeren bir temizliği de asla ez geçmeyin.

Dış yüzeyi temizlemeyi es geçmeyin.
Dış yüzeyi temizlemeyi es geçmeyin.

Dördüncü adım, aylık rutin: Derin bir temizlik yapın

İster bulaşık makinesi temizleme tabletiyle ister beyaz sirke karışımlı özel sıvılarla makineyi temizleyin ikisinde de epey verimli sonuç elde edeceksiniz. Ev yapımı bir seçenek için üst rafa iki bardak damıtılmış beyaz sirke ile doldurulmuş bardak yerleştirin ve tablet olmadan dolabı çalıştırın. Daha kapsamlı bir temizlik için özel bulaşık makinesi temizleme ürünlerinden satın alabilirsiniz. Çünkü bunlar gıda bitlerini ve yağ kalıntılarını çözen aktif maddeler de içeriyor. Temizlik tabletlerini kullanmadan önce talimatları okuduğunuzdan emin olun.

Beşinci adım, gerektiğinde: Paslanmaz çeliği cilayla temizleyin

Bulaşık makinelerinin dış yüzeyi, kapısı ve düğmeleri genellikle parlak malzemelerden imal ediliyor. Dolayısıyla parmak izi ya da kirleri çok belli ediyor. Bu tür ürünlerin de genel olarak beyaz olduğu düşünüldüğünde dış yüzeyin temizliği daha büyük önem taşıyor. Bulaşık makinesinin rengi fark etmeksizin gerektiğinde paslanmaz çeliğin temizlemek için özel ürünlerden yararlanın. Cila şeklinde de geçen bu ürünler aslında parmak izlerini tamamen giderdiği gibi oluşan kılcal çiziklerin de kapanmasını sağlayabiliyor.

Parmak izlerinden kurtulmak için cila kullanın.
Parmak izlerinden kurtulmak için cila kullanın.

Temizleme işlemleri sırasında buzdolabının dış kapağını ya da iç yüzeyini çizebilecek her türlü maddeden kaçının. Yani tel fırça ya da sert bir bez yerine daha yumuşak süngerler tercih edin. Aslında hepsi bu kadar. Bu bahsettiğimiz 5 adımla birlikte bulaşık makinenizi çok daha temiz tutabilir ve yıkama performansını artırabilirsiniz. Doğal olarak bunun temizlenen ürünlere de yansıyacağını göreceksiniz. Yani aslında makineye ne kadar iyi bakılırsa makinenin de o kadar yüksek performanslı çalışacağını fark edeceksiniz. Üstelik binlerce TL verilerek satın alınan ürünlerin yıllar boyunca kullanılması için bu tip ipuçlarının önemi çok büyük. Ayrıca son olarak makinenizin bakım ya da diğer işlemleri için gerektiği durumlarda servis kullanımının elzem olduğunu da hatırlatmak istiyoruz.