Bulaşık süngerleri sandığımız kadar masum mu?

​Bulaşık süngerleri sandığımız kadar masum mu?
​Bulaşık süngerleri sandığımız kadar masum mu?

Mutfakta temizlik dediğimizde elimizin hemen altında yer alan o eşya hiç kuşkusuz bulaşık süngeri. Bulaşıkların daha iyi temizlendiği hissi veren sünger, aslında en kirli eşyalar arasında. Hatta o kadar kirli ki birçok hastalığa da davetiye çıkarıyor. Hadi gelin sonuçlarına çok şaşıracağınız bulaşık süngerini biraz daha yakından inceleyelim.

Mutfakta tezgahtan tencere temizliğine kadar birçok faklı noktada temizlikte kullandığımız bulaşık süngerleri kullanışlı olsa da içerisinde bakteri barındırıyor. Yapılan bir araştırmada bakterilerin bulaşık süngerinde daha fazla durduğu hatta büyüdüğü gözlendi. Bunun sebebi ise mutfakta kullandığımız süngerlerin sürekli ıslak kalıyor olması.

Uzmanlar yiyeceklerden geçen salmonella ve kampilobakter gibi bakteri ve mantarların bulaşık süngerlerinin yüzeylerinde yer aldığını söylüyor. Temizlik için kullandığımız bulaşık süngerleri sıcakla temas ettiği için bu bakteriler gün geçtikçe kolayca çoğalabiliyor. Deterjan ve sıcak suyla temizlediğimizi sansak da aslında hiç temizlemiyor aksine bakterilerin direnç kazanarak daha fazla çoğalmasını sağlıyor. Bu sebeple bulaşık süngeri yerine mutfaklarınızda kabak lifi kullanmanızı öneriyoruz. "Yok Lokmacım ben süngerden vazgeçemem" Derseniz o zaman bulaşık süngerlerinizi en fazla 2 hafta kullanmalısınız.