Buzdolabına koyulmaması gereken 8 sebze ve meyve

Buzdolabına koymayın!
Buzdolabına koymayın!

Buzdolabında yer açmak için bitmek bilmeyen bir arayışa girenlere müjde! Birçok meyve ve sebze, sandığımızın aksine kararma ve küflenmeyi önlemek için buzdolabında depolanmak zorunda değil! Hatta daha düşük sıcaklıklar olgunlaşma süresini geciktireceği ve bazı besin besin değerlerinin azalmasına sebep olabileceği için bazı durumlarda yarardan çok zarara yol açabilir.

Karpuz

Bağışıklık sistemini güçlendiren vitaminler ve antioksidanlarla dolu olan karpuzu yaz mevsiminin hiç tartışmasız favori meyvesi! Ancak bu tatlı meyve, kabuğu soyulup dilimlenerek dolapta saklandığında ne yazık ki besin değerlerinin büyük bir kısmını kaybediyor. Bu yüzden tüketilene kadar oda sıcaklığında ve kesilmeden saklanması önerilir. Kestikten sonra kalan dilimleri ise sıkıca sararak buzdolabında saklamanız daha iyi olacaktır.

Soğan / Sarımsak

Buzdolabı fazlaca nem toplar bundan dolayı soğan ve sarımsak gibi nemli ortamlarda kolayca küflenip bozulabilen sebzeler için uygun bir depolama alanı değildir. Soğan ve sarımsaklarınızı en iyi şartlarda saklamak için kiler gibi serin ve kuru bir yer tercih etmelisiniz. Ayrıca, patateslerin salgıladığı etilen gazı, normalden daha hızlı olgunlaşmalarına sebep olabileceği için bu iki sebzenin ayrı depolanması gerekmektedir.

Muz

Yeşil muzları buzdolabına koyduğunuzda muzlarınızın istenilen tat ve görüntüde olgunlaşmasını engellemiş olursunuz. Bunu önlemek için muzların oda sıcaklığında saklanması önerilir.

Biber

Tatlı ya da acı fark etmeksizin biberlerin buzdolabı dışında saklanması tat ve aromayı artırır ve hızlı olgunlaşmaya yardımcı olur. Tazelik ve besin değerlerini koruması için buzdolabı dışında saklanan biberlerin 5 gün içinde tüketilmesi önerilir.

Patates

Güneş ışığı, patates kabuğundaki klorofil oluşumunu hızlandırır ve kabuğun yeşil renge dönmesine sebep olur. Yeşil kabuklu patatesler genel olarak zararsız olsa da güneşe maruz kaldığı için “solanin” isimli zehirli ve acımsı tada sahip zehirli bir madde oluşur. Yüksek miktarda solanin tüketimi insan sağlığı açısından zararlıdır. Ayrıca, havasız yerde depolanan patatesler fazla nemden dolayı daha hızlı bozulmaya meyillidir. Bu yüzden, raf ömrünü olabildiğince uzatmak için patatesleri oda sıcaklığında, karanlık ve hava dolaşımı olan bir yerde saklamalısınız.

Tropik meyveler

Mango, ananas ve kivi gibi tropik meyveler, sıcak iklimlerde yetiştiği için soğuğa dayanıklı olmamaları gayet doğal karşılanabilecek bir durumdur. Aldıktan sonra en az 1-2 gün içinde tüketmeniz en iyisidir, eğer tüketemiyorsanız büyük parçalara bölerek vakumlu poşette ve derin dondurucuda saklayabilirsiniz.

Çekirdekli meyveler

Şeftali, kayısı ve avokado gibi çekirdekli meyveleri olgunlaşana kadar oda sıcaklığında depolamak, tat açısından en iyi sonuçları verecektir. Meyvenin yüzeyi yumuşaksa ve hafifçe bastırdığınızda içe çöküyorsa bu durum yeterince olgunlaştığını gösterir. Bu aşamadan sonra kısa sürede bozulmayı engellemek için buzdolabında saklamanız daha iyi olacaktır.

Domates

Buzdolabı, taze domateslerin nemini çekip alır ve bu durum istenilen sululuk, tat ve dokudan uzaklaşmanıza neden olur. Dolayısıyla domateslerin oda sıcaklığında saklanması her açıdan faydalıdır. Ancak domates oldukça narin bir sebzedir, bu yüzden üst üste koymamaya veya bir yere yığmamaya özen göstermelisiniz, aksi takdirde hızlı çürüyen ve ezilmiş domateslerle karşılaşabilirsiniz!