Buzdolabınızı sürekli düzenli tutmak için bazı ipuçları

Buzdolabı düzenleme
Buzdolabı düzenleme

Mutfakta her zaman elimizden geldiğince düzenli olmaya çalışıyoruz ve gıda israfını önlemeye çalışıyoruz. Gıda israfını önlemenin en iyi yollarından biri de düzenli buzdolabı. Peki buzdolabımızı sürekli nasıl düzenli tutacağız! İşte Lokmacığınızdan buzdolabınızı düzenli tutabilmeniz için bazı ipuçları.

Sebze bölmesini ayır

Bazı dolaplarda sebzelik kısmı tek parçadır ya da iki parçadır. Bu kısma uygun 4 adet kap alarak bölmenizi öneriyoruz. Çünkü hem sebze hem de meyve koyduğumuz bu bölümde sebzelerle meyvelerin birbirine değmemesi gerekiyor. Meyveler sebzelerin hızlı çürümesine sebep olur.

Aldıklarınızı poşetle yerleştirmeyin

Meyve sebze alışverişi yaptıktan sonra poşetle direkt olarak buzdolabına atıyorsanız işte hem israf hem de düzensizlik başlıyor demektir. Sebzeleri yıkayıp kurulayıp poşetsiz şekilde yerleştirmelisiniz. Bu biraz vaktinizi alacaktır ancak tüm hafta sizi rahat ettirecektir.

Marul, kıvırcık gibi salatalık malzemeleri mutlaka ayırın ve büyük bir kabın içinde önce karbonatlı sonra da sirkeli suda temizleyin. Kurutun ve kaplara yerleştirip kaldırın. Ardından tüm hafta boyunca salata yapmaya hiç üşenmeyeceksiniz.

Yumurtalar yumurtalığa mı?

Buzdolabının kapak bölümü maalesef çabuk bozulan yumurta ve süt gibi gıdalar için uygun değil. Biliyoruz en makul yer orası gibi görünse de eğer bu gıdaları çok hızlı bir şekilde tüketmiyorsanız mutlaka buzdolabının orta raflarına koymalısınız. Yumurtayı kabından çıkarıp açık halde buzdolabına koymak da oldukça yanlış. Yumurtaları yıkamamalı ve bir yumurta kabında muhafaza etmelisiniz. Bu şekilde üzerindeki bakteriler diğer gıdalara bulaşmayacaktır.

Maydanoz ve dereotu nasıl saklanmalı?

Bu bitkiler çok çabuk kendini salıyor ve içindeki suyu kaybederek sararıyor. Ancak öyle bir yöntemimiz var ki maydanoz ve dereotları 1 hafta boyunca taptaze ve çıtır çıtır kalacak. Bu işlem için hep aynı kavanozları kullanabilirsiniz. Uzunca bir kavanoz edinin ardından maydanozları yıkayın ve kök kısımlarını 1-2 cm kesin. Bu kavanozun dibine 2 parmak kadar su doldurup maydanozu kökleri suya değecek şekilde kavanoza alın. Üzerine bir bez ya da poşet geçirin. Poşeti delin.

Artan yemekleri küçük tencerelerde muhafaza edin

Yemekleri pişirdiğiniz o kocaman tencerelerle buzdolabına koymaya çalışırsanız buzdolabında elbette yer kalmaz! Artan yemeklerinizi küçük yemek ısıtma sahanlarında muhafaza edin ve yerden tasarruf edin.