C vitamini yönünden zengin gıdalar

C vitamini yönünden zengin gıdalar
C vitamini yönünden zengin gıdalar

Askorbik asit olarak bilinen C vitamini, vücudumuz tarafından üretilemeyen bir vitamin türü. Vücudun sağlıklı çalışması için önemli olan C vitamini dışarıdan günlük almamız gereken vitaminlerden. "Peki Lokmacığım hangi gıdalarda C vitamini yüksek?" Diye merak ediyorsanız gelin hep birlikte bu içeriğimizde göz atalım.

Biber

"Hangi sebzede daha yüksek C vitamini var?" diye soracak olursanız cevabımız kesinlikle biber. Bu sebeple1 adet yeşil, kırmızı veya sarı biber yediğinizde günlük C vitamini ihtiyacınızı karşılamaktadır.

Kivi

Kış meyveleri arasında yer alan ve yüksek C vitaminine sahip olan kivi, E ve K vitamini yönünden de zengin. Ayrıca günlük C vitamini ihtiyacını karşılayan bu meyve, potasyum ve bakırda barındırıyor.

Kuşburnu

C vitamini yüksek meyveler arasında bulunan kuşburnu, kendiliğinden yetişen bir gıda olduğu için ekstra fayda sağlıyor. Hem taze haliyle hem de marmelat haliyle ihtiyacımız olan C vitaminini karşılayan bu gıda, bağışıklık sistemimizin güçlü olmasına yardımcı oluyor.

Portakal

C vitamini denildiği zaman akla ilk gelen meyve portakal. C vitaminiyle anılmanın hakkını veren portakal, 1 adediyle günlük C vitamini ihtiyacımızı karşılamaya yetiyor.

Greyfurt

Portakalın ikiz kardeşi olarak adlandırabileceğimiz greyfurt, C vitamini zengini bir meyve. Günlük ihtiyacın hepsini tamamlamasa da C vitaminin tamamına yakınını karşılıyor.

Çilek

C vitaminiyle çok fazla anılmasa da çilek de listemizde yer alıyor. 1 adediyle günlük C vitamini ihtiyacımızın %7'sini karşılayan çilek, ayrıca manganez ve folat zengini bir meyve.

Brokoli

Tam da brokoli mevsimi gelmişken günlük C vitamini ihtiyacınızı bu sebze ile rahatlıkla karşılayabilirsiniz. Vitamin değerlerini korumak için kesinlikle buharda pişirme işlemi uygulamanız gereken brokoli, 100 gramıyla günlük ihtiyacımızı karşılıyor.

Kızılcık

Kızılcık meyvesi C vitamini yönünden yüksek gıdalar arasında yer alıyor. Öyle ki kızılcık meyvesi portakalın iki katı kadar C vitamini barındırıyor. Tek bir gıdayla C vitamini ihtiyacınızı karşılamak isterseniz kızılcığı tercih etmelisiniz.