C vitamini vakti: Evde portakal ve limon yetiştirme rehberi

Evde portakal ve limon yetiştirme rehberi
Evde portakal ve limon yetiştirme rehberi

Bu kış kendimize çok iyi bakmaya karar verenlerden olduğumuz için hem kendi portakalımızı, limonumuzu en doğalından kendimiz yetiştirelim istedik. Hem de mis gibi kokularıyla evlerimize huzuru yaysınlar. Şimdi gelin kendi portakalımızı ve limonumuzu evlerimizde nasıl yetiştirebileceğimize hep birlikte göz atalım.

İÇİNDEKİLER

Kış geldi! Ünlü bir G.O.T repliğiyle winter is coming. Her kış mevsimi olduğu gibi gribal enfeksiyonlara karşı bağışıklığımızı güçlendirmeye çalışırken bu defa salgın sebebiyle de çok daha dikkatli olmaya çalıştığımız bir dönemdeyiz. Bağışıklığımızı güçlendirmek ve sağlıklı beslenmeye çalışmak hepimizin için oldukça mühim.

Bunun da kış mevsimine en yakışan ve en lezzetli yollarından birinin bol miktarda C vitamini almaktan geçtiğini söylemek gerek. Portakal, limon, greyfurt kısacası aklınıza gelebilecek tüm turunçgiller içerisinde bulundurdukları yüksek oranda C vitamini sayesinde kışın bağışıklığımıza kalkan oluşturan besinler olarak hepimizin göz bebeği.

Portakal

• Kendi portakalınızı kendiniz yetiştirmeye karar verdiniz. İşte bunun için en doğru adrestesiniz. Tohumları meyveye dönüştürme vakti!

• Bunun için gereken ilk şey aşılı bir portakal fidanı satın almak. Çünkü tohumdan portakal yetiştirmeye kalkıştığınız vakit 10 yılı aşkın bir süre meyve alamama durumuna da göze almanız gerekmekte.

• Bu sebeple biz kesinlikle portakalı aşılanmış bir fidan alarak yetiştirmenizi tavsiye edenlerdeniz.

• Sizin için gerekli olan bir diğer malzeme ise saksınız. Portakal fidanını ekeceğiniz için eğer yeriniz müsaitse büyük bir saksı tercih etmeniz en doğrusu olacaktır.

• Son olarak toprak dikkat etmeniz gereken en mühim şeylerden biri. Portakal, havadar ve suyu iyi geçiren toprakları sever.

Portakal, limona oranla çok daha fazla ışık sever bir meyvedir. Öyle ki saksınız için en aydınlık yeri seçmek ekeceğiniz portakal fidanından maksimum verim almanızı sağlar.

Sulama mutlaka ölçülü olarak yapılmalı. Toprağın yüzeyinde asla birikme olmaması oldukça önemli. 2 günde bir sulama yapmak portakal için oldukça ideal.

Portakal ağacınıza dikimden 3 ay sonra gübreleme yapmaya başlarsanız alacağınız verim maksimum olacaktır. 6 ay boyunca 10 günde bir gübreleme yapmanız yeterlidir.

• Limon yetiştirmenin portakal yetiştirmeye oranla çok daha kolay olduğunu söylemekte fayda var çünkü limon kendi çekirdeğinden de oldukça kolay bir şekilde yetiştirilebilir.

• Öncelikle güzel ve irice bir limonu dörde bölerek bu maceraya başlıyoruz!

• Dörde böldüğünüz limonunuzun içindeki çekirdekleri zarar görmeden ayıklayın.

• Ayıkladığınız çekirdeklerin üzerinde kaplı olan zarı temizleyin.

• Bir peçeteyi önce su püskürterek hafifçe ıslatın ve ıslattığınız peçetenin üzerine limon çekirdeklerinizi aralarında boşluklar olacak şekilde yerleştirin.

• Daha sonra peçetinizi katlayın ve üzerine tekrar su püskürtmeyi ihmal etmeyin.

Peçetinizi küçük bir buzdolabı poşetinin içerisine yerleştirip ağzını sıkıca bağlayın.

15 gün sonra peçetiyi poşetten çıkardığınızda çekirdeklerinizin filizlendiğini göreceksiniz.

• Büyük bir pet şişeyi ortadan ikiye bölün ve içerilerini humuslu toprak ile doldurun.

• Çekirdeklerinizi ikişer ikişer olmak üzere şişelere ekin ve üzerlerine tekrar su püskürtün.

1 ay sonra çekirdekler filizlendiğinde artık saksıya ekme vakti!

• Saksıya ektiğiniz filizin bakımlarını yaparak kendi limonlarınızı evinizde kendiniz işte bu kadar kolay bir şekilde yetiştirebilirsiniz.