Çalışan dostu sebzelerden pazının faydaları neler? Pazıyı daha çok tüketmek için 7 güzel neden

Pazının faydaları
Pazının faydaları

İçinizi ısıtır çorbası, şipşak hazırlanır kavurması, kahvaltının güldüren yüzü olur çıtır böreği, hafif ve doyurucu olur sarması bonfilerin, tavuk etinin, ızgara ve kişlerin ferahlatan, iştah açan lezzeti olur... Yabani ıspanak ya da yaban pancarı hangi isimle tanınırsa tanınsın sayısız besin değeri ve nefis yemekleriyle vazgeçilmezdir iri yeşil yapraklı sebzelerden olan pazı. Görüntü olarak da besin değerleri açısından da ıspanakla benzer özellikleri taşıyan pazı hem çiğ hem de pişirilerek tüketilir. Çoğu kez sarmasını yaparak değerlendirdiğimiz pazının bilinmeyen faydalarını hangi hastalıklarla mücadele ettiğini öğrenmek isteyenler içeriğimize göz atabilirler. Merak edenleri için pazının faydaları nelerdir? Pazı hangi hastalıklara iyi gelir? Pazının besin ve kalori değerleri nelerdir? Hadi pazı hakkında daha fazla bilgi edin!

Sindirimi kolay olan salatası, dolması, kavurması çok sevilen bulgur, pirinç ya da kıymayla farklı yemekleri yapılan pazı, sağlığımız için de son derece önemli besin değerlerine sahip besleyici bir sebzedir. A ve C vitamini ile folik asitten, potasyum, demir, kalsiyum, magnezyum ve lif açısından zengindir. Demirden zengin olması sebebiyle kansızlığa iyi gelir. Bol posa içerdiği için bağırsak rahatsızlıkları için faydalıdır. İdrar yolu enfeksiyonunu sık sık yaşayan kişiler pazı tüketimine önem vermelidir.

Besin değeri yüksek olan pazının bu ve benzeri birçok güzel faydası var. Pazı hakkında bilmediklerimiz, bilinmesi gerekenler haberimizde!

#1 Boğaz Yolunu Rahatlatır

Pazının öksürük kesme ve balgam söktürme gibi özellikleri bulunuyor. Soğuk algınlığı ve boğaz yolunun tahrişini önlemek için pazı tüketmeniz tavsiye ediliyor. Bu açıdan pazı çorbası ya da pazı suyu içerek solunum yolları izolasyonu sağlanmış olur.

#2 Zeka Gelişimine Katkı Sağlar

Beynimizde milyonlarca nöron bulunuyor ve zeka gelişimi bu nöronlar arasında yapılan bağlantıların yani sinapsların artması olarak tanımlanır. Bu gelişim hamilelik döneminden itibaren başlar. Beyin gelişiminin yüzde 70-80'lik bölümü ilk iki yaş dönemine kadar tamamlanır. Dolayısıyla anne adayının sağlığı bebeğin beyin gelişimini de direkt olarak etkiler. Bu nedenle anne adayları öncelikle düzenli ve sağlıklı beslenmeyi ihmal etmemeli. Pazı, direkt olarak beyin fonksiyonlarının iyileşmesine etki eden besin değerlerine sahiptir. Ek gıdaya geçen bebeklerinize 6 aydan sonra rahatlıkla pazılı yemekler yedirebilirsiniz. Gelişim çağındaki çocuklarınız için pazıyı sevdirmenin yollarını arayabilirsiniz. Zira pazı tüketen çocukların zeka gelişiminde olumlu yönde önemli farklılıklar görülmektedir.

#3 Alzheimer ve Parkinsona Karşı Korur

Pazı, çeşitli sebeplerden dolayı sık sık hasar alan sinir hücrelerinin işlevselliğini artırarak bizi modern çağın hastalıklarından olan parkinson ve alzheimera karşı korur. Ayrıca yoğun stres, yorgunluk gibi nedenlerle ortaya çıkan depresyon ve yaşam kalitesini düşüren durumların önlenmesinde etkilidir. Pazı içerisindeki C vitamini ve fenolik bileşikler sayesinde serbest radikallerin olumsuz etkilerine karşı antioksidan özelliği gösterir. Özellikle yaşlılık döneminde hayatımızı ciddi ölçüde etkileyebilecek hastalıklara karşı pazı tüketerek güçlü bir önlem almış oluruz.

#4 Şişkinliği Giderir

Pazı en fazla da sindirim sistemimiz için dosttur. Bağırsakların daha sağlıklı çalışmasını sağlayarak bağırsak florasını etkili bir şekilde korur. Yemekten sonra yaşanan hazımsızlık, şişkinlik gibi şikayetlerin önüne geçer. Özellikle yeni anne olanların bebeklerinde yaşadığı ciddi sorunlardan biri de gaz sorunudur. Gaz problemi yaşayan anneler kaynatılan pazı suyunu rahatlıkla içebilirler. Bu sayede bebeklerinde yaşadıkları gaz probleminin de hafiflediğini fark edecekler.

#5 Kolon Kanserinden Korur

Pazı, birçok yeşil yapraklı sebze gibi antioksidan özelliği olan bir sebzedir. İçerdiği antioksidanlar sayesinde kansere karşı koruyucudur. Özellikle kolon kanserini önlemeye yardım eder. Kanserden korunmak için bu şifalı sebzeyi bol bol tüketebilirsiniz.

#6 Kan Şekerini Düzenler

Diyabet hastası olanlar ya da ailesinde diyabet öyküsü olanlar güvenle pazı tüketebilirler. Bu şifalı sebze kan şekeri seviyesini düzenlemeye yardım eden siringik asit ve yüksek oranda lif içerir.

#7 Saç ve Cilt Bakımı Yapar

Vitamin değeri yüksek olan pazı, saçları dipten uca kadar besler. Bu sebzeyi hem tüketerek hem de suyundan saç maskesi yaparak değerlendirebilirsiniz. Saçlarda oluşan matlığı ve koparak dökülmeyi önlemek için pazıya yemeklerinizde daha sık yer vermelisiniz.

Birbirinden farklı pazı yemekleri için:

  • Besin Değerleri (1 porsiyon-orta)
  • Kalori(kcal) 22
  • Karbonhidrat(g) 3,56
  • Protein(g) 1,87
  • Yağ(g) 0,33
  • Lif(g) 2,21
  • Kolestrol(mg) 0
  • Sodyum(mg) 336,6
  • Potasyum(mg) 302,9
  • Kalsiyum(mg) 143
  • VitaminA(iu) 620,1
  • VitaminC(mg) 36,79
  • Demir 3,93