Çat kapı çaya gelen misafirlere hızlı çözüm; birbirinden nefis beş çayı tarifleri

​Çat kapı çaya gelen misafirlere hızlı çözüm; birbirinden nefis beş çayı tarifleri
​Çat kapı çaya gelen misafirlere hızlı çözüm; birbirinden nefis beş çayı tarifleri

Kültürümüzde gelenek ve göreneklerimize şöyle bir bakıldığında misafirin değeri ve komşuluğun önemi hususunda ne denli hassas olduğumuz tüm açıklığıyla gözler önünde olan birer olgu. Misafirlerimiz ve komşularımız her ne kadar başımızın tacı olsa da, çat kapı gelen misafire karşı hazırlıksız yakalanma olasılığımız sebebiyle çok da iyimser bakıldığını pek zannetmiyoruz. Tam da bu sebeple aniden gelen misafirlerimiz için çayın yanına hazırlanabilecek en pratik ikramlıkları şöyle bir derleyelim istedik.

Çay keyiflerinin yanına leziz mi leziz bir ikramlığın eşlik etmemesi söz konusu Türk mutfağı olduğunda pek de mümkün değil iken, işin içine misafir girince imkansız bir hal alıyor. Peki ya her zaman geniş vakitlerce hazırlık yapabilmemiz mümkün mü? Ya da habersiz gelen misafirler için bu geçerli değil mi? Tabi ki de Lokma’nın enfes ve birbirinden pratik beş çayı tarifleriyle geçerli.

Beş çayı dendiği andan itibaren sizlerin de gözünün önünde bizler gibi kek, kısır, poğaça, börek canlanmaya başladıysa daha fazla iştahınızı kabartmadan uygulama kısmına davet etmek en doğrusu olacak diye düşünüyoruz. Zamansız gelen misafire bile, mutfakta harikalar yaratmanızı sağlayacak tariflerimizi bir köşeye not almayı unutmayın.

Kolay pişi tarifi

Yemek tarifleri hakkında genellikle bizlerin dahi klişe olarak kullandığı ‘seveni çok, sevmeyeni yok’ tabiri söz konusu pişi olduğunda birebir doğru. Pişi yediden yetmişe büyük bir hayran kitlesine sahip. Genellikle kahvaltılarda tercih edilse de oldukça pratik yapımı ile beş çaylarında da ‘ben buradayım’ demeye başlaması üzerine liste başı olmayı hak eden bir lezzet.

Kolay pişi
Kolay pişi

Lokma farkıyla; kolay pişi tarifi

Baklava yufkasından tahinli sebzeli börek tarifi

Börek açmak ciddi bir zaman ve emek istediğinden genellikle ansızın gelen misafirlerin önüne çıkarılacak en son ikramlık olarak dahi aklımıza gelmez. Peki ya sizlere hazır baklava hamurundan yarım saatte aklınızı başınızdan alacak bir börek yapabileceğinizi ve tüm takdiri üzerinize toplayabileceğinizi söylesek? Her şey şefin seçimi olan bu tarifimizde gizli.

Baklava yufkasından tahinli sebzeli börek
Baklava yufkasından tahinli sebzeli börek

Sebzeli poğaça tarifi

Kokusu tüm evi sarmaya başladığı andan itibaren iştah açan ve itiraf etmek gerekirse beş çayıyla en fazla özdeşleştiğine inandığımız lezzetlerden biri olan sebzeli poğaçayı oldukça pratik bir şekilde mayasız lakin puf puf bir şekilde kısa sürede hazırlayabileceğinizi söylesek? Şefin seçimi olan nefis tarifimizle bu da mümkün.

Sebzeli poğaça
Sebzeli poğaça

Mayasız lakin puf puf; sebzeli poğaça tarifi

Pratik kalem böreği tarifi

Yıllarca beş çayı sofralarımızdan asla eksik olmayan bir lezzetle karşınızdayız. Bizler her ne kadar günümüzde kalem böreği olarak bilsek de annelerimizin altın günlerinden, beş çaylarından sigara böreği olarak bildiğimiz bu lezzet bize pek de yabancı değil.

Efsaneleşmiş bir lezzet; pratik kalem böreği tarifi

Reçelli milföy tarifi

Milföy hamuru, aniden gelen misafirler ve ansızın gelişen çay keyifleri söz konusu olduğunda bir kurtarıcı gibi buzluklardan çıkıp sofralarda yerini alan puf puf kıvamı ve enfes lezzetiyle kalbimizi çoktan fethetmiş durumda. Damak tadınıza göre iç harcını istediğiniz şekilde hazırlayabileceğiniz milföy hamurunu reçelle deneyimlemenin tam vakti.

Reçelli milföy
Reçelli milföy

Klasik lezzete farklı yorum;reçelli milföy tarifi

Renkli rulo börek tarifi

Tadıyla damaklara unutulmaz bir iz bırakırken, görüntüsüyle de akıllardan çıkmayacak bir tarifimizle karşınızdayız. Havuç, pastırma ve ıspanağın bir araya gelerek ortaya çıkardığı bu lezzet şölenine hakkını vermek yine siz değerli takipçilerimize düşüyor.

Görüntüsüyle iştahları açan; renkli rulo börek tarifi

Çilekli bisküvili pasta tarifi

Geçmişten günümüze gelen, hepimizin çocukuğunda defalarca yediğine emin olduğumuz bir efsaneye bu listede yer vermemek olmazdı. Herkes tarafından sevilen, eşsiz bir lezzete sahip bisküvili pastayı leziz bir yaz meyvesi olan çilekle buluşturarak lezzetine lezzet katmanın tam vakti.

Çilekli bisküvili pasta
Çilekli bisküvili pasta

Efsanelere saygı duruşu; çilekli bisküvili pasta tarifi

Paçanga böreği tarifi

Aramızda kalsın ama paçanga böreği bizler için tadına bir türlü doyamadığımız, yedikçe yiyesimiz gelen en lezzzetli börek çeşidi. Çok sevdiğimiz bu lezzetin beş çaylarına en çok yakışan tariflerden biri olduğu da zaten herkes tarafından kabul edilmiş bir gerçek olsa gerek. Bu sebeple bu mükemmel tarifimizin çay keyiflerine eşlik etmesinin tam vakti.

Paçanga böreği
Paçanga böreği

Böreklerin şahı; paçanga böreği tarifi

Beyaz çikolata dolgulu profiterol tarifi

Erimiş çikolatanın dahil olup da lezzet katamadığı bir tarif var mı? Pek sanmıyoruz lakin söz konusu kült bir lezzet haline gelmiş profiterol olduğunda işlerin bambaşka bir boyuta geldiği apayrı bir gerçek. Profiterolü evimizde de tıpkı hazır alınmış gibi olağanüstü lezzetli hazırlayabileceğimiz bu tarifimizi mutlaka not alın.

Beyaz çikolata dolgulu profiterol
Beyaz çikolata dolgulu profiterol

Çikolata bağımlılarına; beyaz çikolata dolgulu profiterol tarifi

Kahveli ve çikolatalı ekler tarifi

Ekler dendiği an, miniklerin yüzünde oluşan o aşk dolu bakışları görmeye başladığımıza yemin edebiliriz. Herkes tarafından sevilen ama küçüklerin büyük bir aşkla sevdikleri pastanelerin yıldızı olan ekleri kahve ile buluşturup bir tık daha lezzetini arttırmaya var mısınız?

Kahveli ve çikolatalı ekler
Kahveli ve çikolatalı ekler

Bir pastane klasiği olan; kahveli ve çikolatalı ekler tarifi

Cantık tarifi

Bursa mutfağının efsane lezzetiyle Lokma okurlarını buluşturmak bizim için bir şeref. Tatar pidesi olarak da bilinen bu lezzet bombardımanının bizim en sevdiğimiz tarafı; oldukça bol harcı. Beş çayı sofralarınıza bambaşka bir boyut katacak bu yöresel lezzete şans verme vakti geldi de geçiyor bile.

Cantık
Cantık

Bursa'dan sofralarımıza; cantık tarifi

Elmalı kup tarifi

Beş çayı keyfinize eşlik edecek eşsiz bir tatlı önerisiyle geldik bu defa. İçinizi baymayan, tatlı krizlerinizde de sizleri oldukça mutlu edecek en hafif ve en pratik tatlı tariflerinden biri olan elmalı kup, tarçın aromasıyla kendine aşık edecek bir lezzet bunu baştan söyleyelim.

Elmalı kup
Elmalı kup

En hafifinden, en lezzetlisinden; elmalı kup tarifi

Fransız mutfağından kruvasan tarifi

Puf puf kabaran çıtır hamuruyla her ısırıkta büyük bir haz duymamızı sağlayan efsane bir Fransız lezzeti olan kruvasanı evlerimizde adeta hazır almışçasına tam kıvamında ve oldukça lezzetli bir şekilde hazırlama sırası Lokma ailesinde. Kruvasanlar sofralarda yerini almaya hazır.

Fransız mutfağından kruvasan
Fransız mutfağından kruvasan

San sebastian cheesecake tarifi

Tadına ve kokusuna hayranlık duyduğumuz bir lezzet olan san sebastian cheesecake maalesef kıvamı oldukça zor tutturulan bir tatlı ama bu sorunun çözümü de Lokma’da. Size görünümüyle de oldukça iştah açacağına garanti verdiğimiz bir san sebastian tarifi sunmaktan mutlululuk duyuyoruz.

San sebastian cheesecake
San sebastian cheesecake

Muhteşem kıvamıyla; san sebastian cheesecake tarifi

Kahveli çikolatalı mousse tarifi

Köpük köpük kıvamıyla, her kaşıkta yiyenleri mutluluğa sürükleyen bir lezzet olan mousse; kahve ve çikolatayla buluştuğu zaman bambaşka bir boyuta evrildi. Bizler de oldukça hafif ve inanılmaz lezzetli tarifimize listemizin sonunda yer vererek kapanışı gerçek bir lezzet şöleni olan kahveli çikolatalı mousse ile bitirmek istedik.

Kahveli çikolatalı mousse
Kahveli çikolatalı mousse

Köpüğümsü kıvamıyla; kahveli çikolatalı mousse tarifi