Çayın son kullanma tarihi var mı?

​Çayın son kullanma tarihi var mı?
​Çayın son kullanma tarihi var mı?

Çay deyince hepimizde akan suların durduğu kesin. Bu sebeple evde yokluğuna dayanamayacağımız için paket paket adlığımız çay, bazen uzun süre kalabiliyor. Peki çayın son kullanma tarihi var mı? Çay bayatlar mı veya bozulur mu gelin inceleyim.

Çay bilindiği gibi uzun süre dayanabilen bir gıdadır. Bu sebeple paketlerde yer alan tarihe göre tam bir yıl taze kalmayı başarabilmektedir. Ancak burada çayın nasıl muhafaza edildiği ve çayın türü çok önemli. Çünkü poşet çaylar toz gibi ince parçalardan oluştuğu için daha çabuk bozulmaya müsaittir. Ayrıca yaprak çaylarda da doğru saklama koşulları sağlanmadığı taktirde aromasını kaybedecektir. Aslında bozulma dediğimiz süreçte aroma kaybıyla başlamaktadır. Bu sebeple uzun süre beklemiş çaylarınız varsa ve içtiğinizde çay tadı alamıyorsanız bu onun bozulduğuna işarettir.

''Peki Lokmacığım ben çayımı fazla fazla alıyorum nasıl saklamalıyım?'' Diye soruyorsanız açıklayalım: Çayınızın uzun süre taze kalmasını istiyorsanız o zaman bir metal kutuda veya ağzı kapalı hava almayan başka bir kapta muhafaza etmelisiniz. Bu sayede havayla temas etmeyen çay içerisinde yer alan doğal yağları kaybetmeyeceği için ne renginde ne de aromasında herhangi bir bozulma görülmeyecektir. Ancak aynı durum maalesef poşet çaylarda geçerli değil! Poşet çayları kapalı bir kabın içinde dahi tutsanız üzerinde yazan son kullanma tarihine kadar belki de çoktan aromasını yitirmiş olacaktır.