Çay tiryakileri haklı mı?

​Çay tiryakileri haklı mı?
​Çay tiryakileri haklı mı?

Çay tiryakilerinin vazgeçilmezleri arasında yer alan 'ince belli bardak' çayın tadında rol oynayabilir mi? "İnce belli bardak, tamamen estetik açıdan mı tasarlandı yoksa bilimsel bir açıklaması var mı?" diye merak ediyorsanız hazırladığımız bu içeriğimiz, tüm sorulara yanıt olacak. Hazırsanız ince belli bardak konusunda kim haklıymış bir bakalım.

Çay denildiği zaman hafızamızda anında ince belli bardak görüntüsü canlanıyor. Peki neden çay tiryakileri ince belli bardakta çay içmekte ısrarcı oluyorlar? Gerçekten tat konusunda bir farklılık oluyor mu? Gelin açıklayalım.

İnce belli bardağın ülkemizde ne zamandan beri var olduğu kesin olarak bilinmese de çay denildiğinde aklımızda canlanan görüntü hepimizde aynı. Görüntüsüyle Osmanlı simgelerimizden olan laleyi anımsatan ince belli bardak, aslında ekonomik sebeplerden dolayı tasarlanmış. Çünkü ince belli bardaktan önce kullanılan bardaklar, ayaklı, kulplu ve kalın camlı olduğundan yüksek maliyetlere çıkıyordu. İnce belli bardağın üretim sebebi temelde bu olsa da günümüzde birçok insan, çayın tadını değiştirdiği yönünde görüşe sahip. Aslında haksız da sayılmazlar.

Her ne kadar ekonomik sebeplerden dolayı bardak tasarımlarında farklılığa gidilse de ince belli bardağın şekli rastgele seçilmemiş. İnce belli çay bardağının ortasında yer alan kavisten dolayı alt kısmı daha geniş olduğu için ergonomik açıdan da kolaylık sunuyor. Ayrıca bu kavis alt kısmın daha geç soğumasında etkili. Yukarı kısmın da geniş olması çayın daha rahat içilmesini sağlıyor. Tüm bunların yanında ince cam yapısı sayesinde içilen çayın taze kalıyor.

Tasarımın dışında kullanım açısından da oldukça keyif verdiği söylenen ince belli bardak, cam olduğu için demin ayarlanmasında kolaylık sağlıyor. Bundan dolayı kişi damak zevkine uygun çay içmekte. E bu durum da çay tiryakilerini haklı çıkartıyor.