Kuruyemiş çiğ mi yoksa kavrulmuş mu tüketilmeli?

Kuruyemiş çiğ mi yoksa kavrulmuş mu tüketilmeli?
Kuruyemiş çiğ mi yoksa kavrulmuş mu tüketilmeli?

Kuruyemişler, sağlıklı yağlar, protein, lif, vitamin ve mineral gibi birçok besleyici besin ögesi içeren gıdalardır. Bu sebeple birçok insan kuruyemişleri sadece sevdiği için değil, aynı zamanda sağlık açısından da tüketmektedir. Peki sağlıklı beslenmek için tükettiğimiz kuruyemişlerin kavrulmuş veya çiğ olması önemli mi? Hangi kuruyemiş türü daha faydalı? İşte uzmanlara göre faydalı olan kuruyemiş türü...

Sağlıklı beslenmek isteyenlerden, akşam çayın yanına atıştırmalık arayanlara kadar birçok kişi kuruyemişi her ne sebeple alıyor olursa olsun çok seviyor. Yüksek vitamin, mineral, antioksidan ve daha birçok değerli maddeler barındırdığı için doktor ve diyetisyenler tarafından da önerilen kuruyemiş, genellikle kavrulmuş halde tüketiliyor. Tat açısından kavrulmuş kuruyemişler daha lezzetli olsa da kattığı değer bakımından çiğ kuruyemişe göre tercih edilmemesi gerekiyor.

Kuruyemiş kavrulma esnasında antioksidan özelliklerini yitiriyor. Bu işlem sadece antioksidan özelliklerin kaybolmasına değil aynı zamanda yapısında bulunan faydalı yağların trans yağa dönüşmesinde de etkili oluyor. Tabi bu saydığım değişimler kuruyemişin türüne ve kaldığı ısı derecesine göre az veya daha fazla gerçekleşebiliyor. Örneğin fındık ve badem gibi kuruyemişler kavrulma esnasında hem daha dayanıksız hale geliyor hem de daha fazla besin kaybediyor. Bu sebeple çiğ kuruyemişler hiçbir işlem ve ısı görmediklerinden dolayı daha yüksek antioksidan, vitamin ve mineral içeriyor. Böylece besin değerleri daha yüksek oluyor ve kavrulmuş kuruyemişlere göre daha fazla fayda sağlıyor.