Çikolata hayatımızdan çıkıyor mu?

Çikolata hayatımızdan çıkıyor mu?
Çikolata hayatımızdan çıkıyor mu?

Bir sabah uyandınız ve artık o çok sevdiğiniz çikolata hayatınızda yok! Düşüncesinin bile sizi üzdüğüne eminim ama yapılan çalışmalar ve kakao üretiminde yaşanan düşüşler maalesef ileride çikolatayı hayatımızdan çıkabileceğimizi söylüyor. Peki neden çikolata yok olma tehlikesiyle yüz yüze hadi gelin açıklayayım.

Dünyada en sevilen yiyeceklerin başında gelen çikolata, her geçen gün daha fazla taleple karşılaşıyor. Talep her ne kadar artsa da maalesef çikolatanın ham maddesi olan kakao her yerde ve her iklimde yetişemiyor. Güney Amerika ve Afrika'da yetişen kakao ağaçları meyve vermeye ise ekildikten tam 4 yıl sonra başlıyor. Tabi meyve verebilmesi için ise ağaçların isteği 20-38 derecelik bir sıcaklık, nem ve düzenli yağış. Ancak maalesef tüm dünyada yaşanan iklim değişikliği kakao üretilen alanlarda da görüldüğü için üretimde de büyük azalma söz konusu.

Tüm bunların yanı sıra her geçen gün artan çikolata talebi de gelecekte çikolataya hasret kalabilme ihtimalimizin en büyük sebeplerinden biri. Talebin her geçen gün artmasına karşılık kakao üretiminde aynı oranda artışın yapılamaması kıtlık krizine biraz daha yaklaşmamızı sağlıyor. Bu sebeple yapılan bilimsel araştırmalar, böyle devam ederse 2050 yılında artık kakaoya ulaşamayacağımızı buna bağlı olarak da çikolatanın hayatımızdan çıkacağına vurgu yapıyor.

Yaşama olasılığımızın oldukça yüksek olduğu çikolata krizine karşı bilim insanları değişen iklim koşullarına ayak uydurabilecek kakaolar üretebilmek için genler üzerinde çalışmalar yapıyor. Eğer bu çalışmalar üzerinde başarılı olunursa çikolataya veda etmeyeceğiz gibi. Bakalım yaşayıp göreceğiz.