Çin'in ilginç sofra adap kuralları ve bazı tabular

Çin sofra adabı
Çin sofra adabı

Her milletin bir sofra kültürü vardır. Asya'nın sofra kültürü Batı'nın sofra kültüründen çok daha farklı kurallar içerir. Yabancısı olduğumuz bu kültürle karşılaşmamız durumunda bazı önemli kuralları uygulayarak kimseyi kırmadan keyifli zaman geçirebiliriz. Lokmacığınız bugün dünyanın en kalabalık ülkelerinden Çin'in sofra adabından bahsediyor!

Ev sahibi gelmeden yemek yenmez

Yemek daveti veren kişinin yemek yemeye başlanmadan önce kısa bir konuşma yapması adettendir. O sebeple davet veren kişiyi beklemeden asla yemeye başlamamalısınız.

Bilmeseniz de chopstick kullanın

Zorlansanız da direkt çatal istemek yerine bir süre chopstick kullanmanız gerekir aksi takdirde bu durum saygısızlık olarak algılanabilir. Kaşığı ise yalnızca çorba ve pilav için kullanabilirsiniz.

Çubuklar sağ ele!

Yemek çubukları solak olsanız dahi sağ elle tutulmalıdır. Çin'in sofra kuralları içinde önemli bir yere sahip olan bu kural, yan yana oturan kişilerin chopsticklerinin birbirlerine dokunmaması için düşünülmüş.

Ağız sesi önemli

Bizim kültürümüzde sofrada yemek yerken ağzımızı şapırdatmayız ve gereksiz seslerden kaçınırız ancak onlarda durum biraz farklı! Yemeğinizi yerken sesler çıkartmanız o yemeği ne kadar sevdiğinizi gösterebilir ayrıca tabağınız bittikten sonra yemekten övgü dolu sözlerle bahsetmeniz gerekiyor.

Çubukları sakın pirinç kasesine vurmayın!

Çin kültüründe sokaklarda dilenciler pirinç kaselerine vurarak dilenirler bu sebeple kaseye chopstickle vurmak sofrada pek de hoş karşılanmayan bir durum.

Hesabı ödemeyin!

Eğer bir yere davetliyseniz davetli olarak hesabı ödemeye kalkışmanız son derece yanlış bir davranış. Çin restoranlarında hesap ödemek için savaşmak hiç hoş karşılanmayan bir durum.

Sofradaki çaydanlık ağzına dikkat

Çin yemeği yenen sofralarda mutlaka yeşil çay olur ve birkaç demlik yer alır. Demliklerden biri yanınıza denk geldiyse ve kendinize çay doldurduysanız çaydanlığı doğru şekilde yerine bırakmalısınız. Eğer çaydanlığın ağız kısmı birini işaret edecek şekilde bırakıldıysa eyvah, çok ayıp!