Coğrafi tescilli yöresel ekmek çeşitleri

Coğrafi tescilli ekmek çeşitleri
Coğrafi tescilli ekmek çeşitleri

Çeşitliliği bakımından dünyanın önde gelen mutfaklarından biri olan Türk mutfağının yapı taşları olarak da adlandırabileceğimiz ekmek çeşitlerinin, ne denli sınırsız olduğunu söylesek buna cevabınız ne olurdu? Birbirinden nefis coğrafi tescilli yöresel ekmek çeşitlerinin bulunduğu bu yazımızda farklı ekmek çeşitleriyle tanışmaya hazır olun.

İÇİNDEKİLER

Tırnaklı pide - Gaziantep

Antep mutfağının en kült lezzetlerinden biri olan, hemen hemen her kebapçıda masaya konan, her evde yapılan tırnaklı pidenin coğrafi tescil almış olmasına pek de şaşırmamak gerek öyle değil mi? Henüz hamur halindeyken üzerinde tırnaklama işlemi yapılarak pişmeye gönderilen tırnaklı pide, bize soracak olursanız mutlaka denenmesi gereken yöresel ekmek çeşitlerimizden yalnızca biri.

Patatesli köy ekmeği - Bolu

Ülkemizde gastronomi alanında önemli isimler yetiştirilmesiyle de bilinen Bolu'nun kendine has bir ekmek çeşidi olup da, buna coğrafi tescil almasından daha doğal ne olabilir ki? Haşlanmış patatesten yapılan Bolu köy ekmeği son yıllarda yalnızca Bolu'da değil, ülkemizin genelinde rağbet gören yöresel ekmek çeşitlerinden biri.

Kürtün Araköy ekmeği - Gümüşhane

Taş fırınlarda pişirilen, yemelere doyamayacağınız bir ekmek çeşidi olan Kürtün ekmeği Gümüşhane'nin coğrafi tescilini alarak adını geniş kitlelere duyurmayı başardığı bir ekmek çeşidi. Taş fırınlarda çam, köknar, meşe gibi ağaçların odunlarının yakılmasıyla pişirilen Kürtün ekmeği, aromatik tadını buradan alır.

Kalecik ekmeği - Ankara

Başkent Ankara'nın en meşhur lezzetlerinden biri olan Kalecik ekmeği, ekşi mayalı ekmek çeşitlerinden yalnızca biri. Hamurun iki kez yoğurulup, uzun süre dinlendirilmesiyle yapılan Kalecik ekmeği, pişme esnasında fırın kapağının açılması sonucu meydana gelen ani ısı kaybı sayesinde içini çeker ve içinin tam kıvamında pişmesi sağlanır.

Kızılcahamam bazlaması - Ankara

Hazır başkent Ankara'nın Kalecik ekmeğinden söz etmişken, hemen Kızılcahamam bazlamasını da göz atalım. Ülkemizin hemen hemen her bölgesinde bilinen ve sevilen Kızılcahamam bazlaması esnek ve yumuşak dokusuyla, geç bayatlamasıyla bizim nazarımızda coğrafi tescil almayı hak etmiş nadir lezzetlerden biri.

Baston ekmeği - Rize

Pasa adı verilen özel küreklerde pişirilen baston ekmeği gerek şekliyle gerekse pişirilme yöntemleriyle ustalık isteyen, dededen toruna miras yöresel ekmek çeşitlerinden biri. Son yıllarda Rize'de antioksidan özelliğiyle bilinen yeşil çay pudrasından da üretilen baston ekmeği Rize'nin önemli simgeleri arasında.

Urfa açık ekmek - Şanlıurfa

Türk mutfağının mihenk taşlarından Şanlıurfa mutfağının en sevilen lezzetleri arasında yerini alan açık ekmek, coğrafi tescil almayı başarmış yöresel ekmek çeşitlerinden yalnızca biri. Yapılışı esnasında verilen şekil sebebiyle açık ekmek olarak adlandırdığımız Urfa açık ekmek bize kalırsa en az bir defa mutlaka denenmesi gereken ekmek çeşitlerinden biri.

Vakfıkebir ekmeği - Trabzon

Ünü il sınırlarını çoktan aşarak, ülkemize hatta dünyaya yayılmış ekmek çeşitlerinden biri olan Vakfıkebir ekmeği taş fırınlarda odun ateşi ile pişirilen ve tadını bu pişirme şeklinden alan kültürel bir miras.