Çok basit tekniklerle haşereleri uzaklaştırın: Evdeki böceklerden kurtulmanın 7 yolu

​Çok basit tekniklerle haşereleri uzaklaştırın: Evdeki böceklerden kurtulmanın 7 yolu
​Çok basit tekniklerle haşereleri uzaklaştırın: Evdeki böceklerden kurtulmanın 7 yolu

Karıncaları, hamam böceklerini, sinekleri ve diğer haşeratı evden uzaklaştırmak için birçok farklı yöntem var. Bunlar arasında akla ilk olarak kimyasal çözümler geliyor. Özellikle sprey şeklinde satılan ve hatta otomatik olarak belirli aralıklarla ilacı odaya üfleyen çeşitli ürünler var. Ancak biz her zaman olduğu gibi tamamen doğal yöntemleri baz alıyoruz. İşte karşınızda evdeki böceklerden kurtulmanın doğal yolları...

Hepimiz evlerimizi zararlı böceklerden uzak tutmak istiyoruz. Ancak mağazalarda satılan kimyasal böcek ilaçlarını da kullanmak istemiyoruz. Bu kimyasal içerikli ilaçlar aslında ailenizin ve evcil hayvanlarınızın sağlığını olumsuz etkileyebiliyor. Evet; kimyasallar haşere ve böceklerden kurtulmanın kesin yolunu sunuyor. Ancak bahsettiğimiz nedenlerden dolayı farklı alternatiflere yönelmek daha mantıklı geliyor. Biz de bu rehberimizde doğal yöntemlerle evdeki böceklerden kurtulmanın yöntemlerini anlatıyoruz.

Kuru bakliyatların ağzının sürekli kapalı olması ve bulaşıkların kalıntılarla birlikte uzun süre biriktirilmemesi de önemli maddelerden birkaçı
Kuru bakliyatların ağzının sürekli kapalı olması ve bulaşıkların kalıntılarla birlikte uzun süre biriktirilmemesi de önemli maddelerden birkaçı

Çözümlere geçmeden hemen önce aslında haşere oluşumuna zemin hazırlayan şeyleri de listemekte yarar var. Bu noktada aslında birinci öncelik temizlik. Yani evin her noktasının temiz olması şart. Kuru bakliyatların ağzının sürekli kapalı olması ve bulaşıkların kalıntılarla birlikte uzun süre biriktirilmemesi de önemli maddelerden birkaçı. Çok da dikkate alınmayan bu unsurlar aslında karınca, sinek ya da böceklerin varlığını artırmasına neden oluyor.

Listede neler var?

  • • Soğan ve karbonat karışımı
  • • Lavanta
  • • Fesleğen
  • • Kadife çiçeği
  • • Oğul otu
  • • Biberiye
  • • Nane

Soğan ve karbonat karışımı

Evlerde en sık karşılaşılan haşerelerden birisi hamam böceği… Ancak doğal şekilde hamam böceklerini evinizden uzaklaştırmanız mümkün. Bunun için bir soğanı doğrayın ve bir çay kaşığı karbonat ekleyin; ardından bu karşımı evinizde hamam böceklerinin göründüğü köşelere koyun. Bunu birkaç günde bir tekrarladığınızda aslında hamam böceklerinin birden ortadan kaybolacağını fark edeceksiniz.

Karbonat
Karbonat

Lavanta

Güzel kokusuyla dillere destan olan lavanta, aynı zamanda evdeki böceklerden kurtulmanın doğal yollarından biri. Peki ama bu nasıl oluyor? Gardroplara yerleştirilen lavantalar, kötü kokuyu önlediği gibi aslında güvelerin de dolaplara girmesini engelliyor. Böylece daha çok mont ve kürklere musallat olan güveler engellenebiliyor. Ancak yalnızca keselere yerleştirip dolaplara koymanın dışında da lavantaları kullanabilirsiniz. Yani aslında işin temelini oluşturan lavantayı saksılarda yetiştirebilir ve evinizin birçok farklı noktasına yerleştirebilirsiniz. Lavanta konusunda her ne kadar sadece doğrudan güveden bahsetsek de aslında diğer haşereleri de engelliyor.

Lavanta
Lavanta

Fesleğen

Etkileyici kokuya sahip diğer bir bitki ise fesleğen. Cam kenarlarında çok sık tercih edilen bu bitki aslında doğal yollarla evdeki böceklerden kurtulmayı da sağlıyor. Fesleğen kokusu daha çok sinekleri engelliyor. Yani aslına bakarsanız yaz aylarında can sıkan sivrisineklerle baş etmek için evinizin birkaç farklı noktasına fesleğen yerleştirebilirsiniz. Daha etkili bir çözüm üretmek isteyenler ise fesleğen yapraklarını kaynatarak vücuduna sürebilir.

Fesleğen
Fesleğen

Kadife çiçeği

Daha çok sarı, kırmızı ve hatta turuncu renkleriyle konulduğu ortama renk katan kadife çiçeği, böceklerin evinizden uzaklaşması konusunda epey etkili bir çözüm. Elbette saksıda yetişiyor ve istediğiniz herhangi bir çiçekçiden kadife çiçeğini satın alabilirsiniz. Özellikle cam kenarlarına ya da balkonda kapıların hemen yanına koyarsanız pencere veya kapılardan girişi engellemiş olursunuz.

Kadife çiçeği
Kadife çiçeği

Oğul otu

Az önce fesleğenin sivrisinekler üzerindeki uzaklaştırıcı etkisinden bahsetmiştik. İşte benzer durum oğul otu için de geçerli. Oğul otu aslında birçok kişi tarafından ‘limon otu’ şeklinde de biliniyor. Daha çok Avrupa ve Akdeniz bölgelerinde yetişen nane özlü bir bitki olduğundan bahsetmek gerekiyor. Ayrıca yapraklarında hafif bir limon arası yer aldığını da ekleyelim. Oğul otu, kokusu nedeniyle evinizi sinek haricindeki böceklerden de koruyor.

Oğul otu
Oğul otu

Biberiye

Daima yemyeşil kalan ince yapraklı bir bitki olan biberiye kokusu nedeniyle yemeklerde fazlasıyla kullanılıyor. Ancak isterseniz biberiyenin bu etkili kokusundan börtü böceği evden uzaklaştırma konusunda da faydalanabilirsiniz. Tabii diğer bitkilerde olduğu gibi camların önüne ya da kapıların yakınına yerleştirmenin çok daha etkili sonuçlar vereceğini belirtmek gerekiyor.

Biberiye
Biberiye

Nane

Bir diğer haşere kovucu ise nane. Keskin kokusuyla etli yemeklerde sıkça tercih edilen nane, sinek ve karıncaları ‘kovucu’ bir etkiye de sahip. Camların önüne dizeceğiniz nane saksıları evinizin haşerattan korunmasını sağlayacak.

Nane
Nane

Bu bitkiler sayesinde tamamen doğal yollarla evinizdeki haşeratı ve börtü böceği uzaklaştırabilirsiniz. Böylece hem kimyasal çözümler kullanmamış hem de evdeki sinek ve böcekleri engellemiş olacaksınız.