Çok sevdiğimiz kuru yemişlerin faydaları

Kuru yemişler
Kuru yemişler

Bugün kuru yemişi sadece televizyon önünde tüketilen bir atıştırmalıktan çıkarmaya geldik! Badem, ceviz, fındık, kaju... Bu yemişlerin sağlık açısından sunduğu faydaları duyunca biz de inanamadık. O zaman hemen şu sorunun cevabını anlatmaya başlayalım: kuru yemişlerin faydaları nelerdir?

Ceviz

Faydaları saymakla bitmez o yüzden hemen konuya giriyoruz! Omega-3 yağ asitleri ile beyin sağlığını destekler, alfa-linoleik yağ asitleri sayesinde kalp damar sağlığını destekler, güçlü bir antioksidandır ve hücre hasarlarını onarır. Protein, magnezyum, fosfor, manganez ve bakır gibi mineraller açısından zengindir. İyi bir lif kaynağıdır tokluk hissi oluşturur. Kilo kontrolüne yardımcı olur ve cilt sağlığını destekler.

Fındık

Fındık, LDL kötü kolesterol seviyesini düşürür ve iyi kolesterolü artırır. Doymamış yağ asitleri açısından zengindir ve kalp sağlığını destekler. Serbest radikallerle savaşır ve vücudu kansere karşı korur. İçerdiği omega-3 ile beyin sağlığını destekler. İçeriğindeki B vitamini sayesinde hem cilt hem tırnak hem de saçlara iyi gelir.

Kaju

Baştan bahsedelim o kızarmış yağlı ve tuzlu kajulardan bahsetmiyoruz! Gelelim faydalarına. Kaju önemli bir magnezyum kaynağıdır, bu sayede krampları azaltır eklemlere iyi gelir. Lif açısından zengindir ve bağırsak sağlığının korunmasına yardımcı olur. E vitamini açısından zengindir, vücudu serbest radikallere karşı korur.

Yer fıstığı

Yer fıstığı, vücuttaki iltihaplanmayı azaltabilen resveratrol adı verilen bir bileşik içerir. Aynı zamanda bağırsak hareketliliğini artırır ve kabızlığı önler. Sporcular için de harika bir protein kaynağı olan yer fıstığı ciltteki yaşlanma belirtilerini ortadan kaldırmaya yardımcı olur.

Kabak çekirdeği

Çinko, demir ve fosfor gibi mineraller açısından zengindir. Bu mineraller, kemik sağlığı, enerji üretimi ve bağışıklık sistemi için önemlidir. Bitkisel protein açısından zengindir vejetaryen veya vegan bir diyetin bir parçası olarak protein ihtiyacını karşılamada yardımcı olabilirler. Araştırmalar, düzenli olarak tüketildiğinde prostat sorunlarının riskini azaltabileceğini göstermektedir. Kan şekerini düzenlemeye yardımcı olabilir. İçerdikleri magnezyum ve lif, kan şekerinin kontrol altında tutulmasına yardımcı olabilir.

Triptofan adı verilen bir amino asit içerirler. Triptofan, serotonin üretimine yardımcı olabilir ve duygusal dengeyi destekleyebilir.

Antep fıstığı

Antep fıstığı, lutein ve zeaksantin gibi besin maddelerini içerir. Bu maddeler, göz sağlığını destekler ve yaşa bağlı görme bozukluklarını azaltabilir. Doymamış yağlar açısından zengindir, özellikle oleik asit içerirler. Bu yağlar, kötü kolesterolü düşürebilir ve kalp hastalığı riskini azaltabilir. Lif bakımından zengindir ve sindirim sağlığını destekler. Ayrıca tokluk hissi yaratarak aşırı yeme riskini azaltabilir.

Badem

Badem, içerdiği folik asit ve B vitaminleri sayesinde bilişsel fonksiyonları destekleyebilir. Bu sebeple hamilelere de önerilir. İçerdikleri lif ve sağlıklı yağlar, kan şekerinin kontrol altında tutulmasına yardımcı olur. Doymamış yağlar açısından zengindir, özellikle oleik asit içerirler. Bu yağlar, kötü kolesterolü düşürebilir ve kalp hastalığı riskini azaltabilir.