Çok sık karıştırılıyor: Tart ve turta arasındaki farklar nelerdir?

Tart ve turta arasındaki farklar nelerdir?
Tart ve turta arasındaki farklar nelerdir?

Tatlıya kim hayır diyebilir? Bizce kimse… Birbirinden farklı çeşit çeşit tatlı tarifleriyle kolayca tüm tatlı krizlerinize son verebilirsiniz. İster sütlü tatlılar, ister şerbetli tatlılar. Hepsinin seveni ayrı. Bu yazımızda yine tatlılardan iki seçenekle karşınızdayız. Tart ve turtayı ele alıp kısaca arasındaki farkları anlatalım.

Çok sık karşılaştığımız bu iki tatlı aslında birbiriyle çok karıştırılır. Bazen yapılan tart turta olarak bazen de tam tersi şeklinde biliniyor. Birbirine benzeyen ancak küçük ayrılıklarla farkları ortaya çıkan bu tatlıları ele alalım.

Tart

İlk olarak tart tatlısını kısaca anlatalım. Özetlemek gerekirse; üstü açık bir hamur işi tabanı üzerinde bir dolgudan oluşan pişmiş bir yiyecektir. Bu tart hamuru tatlı veya tuzlu olarak hazırlanabilir. Ancak daha çok tatlı olarak tercih edilmektedir. Hazırlamış olduğumuz tart harcını kenarı tırtıklı ya da volanlı özel bir kalıba yerleştirilerek pişirilir. Soğuduktan sonra kalıptan çıkartarak soğumaya bekletilir. Soğuyan tart tabanına biraz krema sürülerek taze mevsim meyveleri ile kaplanır. Dilerseniz taze meyvelerin canlı kalması için jöleyle de kaplanabilir. Fransızca kökenli olan ve aslında ‘tarte’ kelimesinden türeyen tart üzeri açık ve içi dolgulu pasta çeşididir. Birazdan kısaca bahsedeceğimiz turtanın ise üzerinin kapalı olmasıdır. Dolgu maddesi de genellikle kremsi ve pürüzsüz tadıyla dolgu kremasıdır.

Turta

Sıra geldi birbiriyle sıkça karıştırılan diğer tatlımız turtaya. Aslında ikisine çok benzer tatlıların ayrıldığı nokta üstlerinin kapalı ya da açık olmasıdır. Daha önce tartın üstünün tamamen açık olduğundan bahsetmiştir. Aynı hamuru isterseniz turta olarak da hazırlayabilirsiniz. Bunun için üstünü isterseniz tamamen kapatabilir isterseniz de kafes şeklinde örtebilirsiniz. Yabancılarda genellikle üstü tamamen kapatılırken Türk mutfağında yapılan turtaların üstünün kafes şeklinde ince bir hamurla örtüldüğünü görmüş oluyoruz.

Benzer tatlar

Galette: Kırılgan dokulu soğuk tereyağı parçaları ile hazırlanan hamur işi.
Galette: Kırılgan dokulu soğuk tereyağı parçaları ile hazırlanan hamur işi.

Yine çok sık karıştırılan üç tatlıyı daha sizlere kısaca anlatarak yazımızı noktalayalım. Bunlardan bir tanesi pay, diğeri ise galette ve sonuncusu tartölettir.

Hem görüntü olarak hem de kullanılan malzemeler bakımından oldukça benzer olan bu tatlılar epey kafa karıştırıcı. İlk olarak tartöleti ele almak gerekirse kısaca tartın küçük versiyonu diyebiliriz. Tek kişilik küçük boyutlar halinde hazırlanıp üzerine meyveler dizilir dolgu krema ile servis edebilirsiniz.

Tartolet: Tek kişilik küçük boyutlar halinde hazırlanıp üzerine meyve dizilen dolgu kremalı tatlı.
Tartolet: Tek kişilik küçük boyutlar halinde hazırlanıp üzerine meyve dizilen dolgu kremalı tatlı.

Pay yani pie ise tart ile hemen hemen aynı mantıkta hazırlanan bir yemektir. Farklarından bahsetmek gerekirse tuzlu bir yemek olarak hazırlanmasıdır. İçerisinde meyve haricinde sebze veya etler konularak iki hamur arasında yine tart veya turta kalıbında pişirilerek servis edilebilir.

Son olarak sizlerle paylaşacağımız bu benzer tatlılardan bir diğeri ise galettedir. Galette aslında en çok tarta benzeyen üründür diyebiliriz. Hamurun açılması pizza şeklinde daha incedir yufka haline getirilir. Tart kalıbında pişirilmez. Fazla kalan hamur ise meyvelerin üzerine gelecek şekilde içe doğru katlanmaktadır.