D vitamini depolarınızı dolduracak o gıdalar!

​D vitamini depolarınızı dolduracak o gıdalar!
​D vitamini depolarınızı dolduracak o gıdalar!

Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu vitaminlerin başında D vitamini geliyor. Yeterli alınmadığında birçok soruna sebep olan D vitamini, en çok güneşten alınıyor. Peki ''Lokmacım kışın güneş yok ki.'' Dediğinizi duyar gibiyim. Bu sebeple hazırladığım bu yazıda güneş dışında D vitaminini alacağınız besinlerden bahsedeceğim. Hadi vakit kaybetmeden vitamin depolarımızı dolduracak o gıdalara göz atalım.

Yumurta sarısı

D vitamini bakımından en zengin besinlerin arasında yumurta sarısı geliyor. Bu sebeple her gün yumurta sarısı yemeye özen göstermeniz gerek.

Balık

Omega-3 bakımından zengin olduğunu bildiğimiz balık, aynı zamanda D vitamini içeriğiyle de dikkat çekiyor. Özellikle somon, ton balığı, uskumru, sardalya ve ringa balıklarında daha fazla D vitamini bulunuyor. Bu sebeple D vitamini eksikliğiniz varsa en çok bu balıkları tüketmelisiniz.

Kırmızı et

Protein deposu olan kırmızı et, D vitamini eksikliğinizi giderecek en önemli gıdalardan. Bu sebeple haftada en az 3-4 kere et yemeniz gerekiyor.

Mantar

Evet mantar da D vitamini bakımından zengin gıdalar arasında ancak burada dikkat etmeniz gereken nokta mantarın doğada güneş görerek büyümüş olması. Aksi halde çiftlikte karanlıkta yetişen mantarların D vitamini deponuzu doldurması zor olacaktır.

Peynir

Kahvaltılarımızın baş kahramanı olan peynir, kışın D vitamini ihtiyacımızı karşılayacak en iyi yiyeceklerden biri. Eğer D vitamini açısından peynir tüketmek isterseniz inek sütüyle hazırlanmış tam yağlı bir peynir tercih etmelisiniz.