Daha çok çiğneyerek kilo verebilirsiniz!

Daha çok çiğneyerek kilo verebilirsiniz!
Daha çok çiğneyerek kilo verebilirsiniz!

Yavaş yemek yiyen insanların en sık duyduğu şeylerden biri 'biraz hızlı ye' olabilir mi dersiniz? Bizce bu sorunun cevabı kesinlikle evet. Sofradan en son kalkan insanların genellikle duymaktan bıktıkları şeylerden biri olan bu uyarıyı kulak ardı etmeleri gerektiğini söylesek buna cevabınız ne olurdu? Yemeği hızlı yemek, lokmaları yeterince çiğnemeden yutmak ve yemek yerken yaptığımız bu gibi tüm hatalar... Bu yazımızdan sonra tüm yanlış yeme alışkanlıklarımıza veda vakti!

Daha çok çiğneyerek kilo vermenin mümkün olabileceğini hayatınızda en az bir kez dahi olsa duymuş olabilirsiniz. Ancak bunun bilimsel bir araştırmaya dayandığını ve gerçekliğinin kanıtlandığını biliyor muydunuz?

American Journal of Clinical Nutrition’da yayımlanan bir araştırmaya göre bir kişi ne kadar hızlı yemek yerse o kadar fazla miktarda gıda tüketme eğiliminde bulunuyor. Bu hissin sebebi ise hormonlarımızdan başkası değil. Bir öğün sonrası bağırsaklarımız açlık hissetmemize sebep olan ghrelin adlı hormonu baskılar ve vücudumuz tokluk hissetmemizi sağlayan leptin hormonu sargılar.

Ancak yemeğimizi olması gerekenden hızlı yediğimizde veya tam olarak çiğnemeden yuttuğumuzda vücudumuz bu hormonları baskılamak ve salgılamak konusunda ciddi sıkıntılar yaşayabileceğinden hızlı ve yeterince çiğnemeden yemek yeme alışkanlığımızı terk etmemiz gerektiğinin farkına varmamız gerek.

Çünkü şunu unutmamak gerekir ki yavaş ve çiğneyerek yemek kalori alımını azaltma hususunda önemli bir rol oynar. Yine American Journal of Clinical Nutrition’da yayımlanan başka bir çalışmaya göre ise örneğin yemekleri 15 yerine 40 kez çiğnemenin günün ilerleyen saatlerinde açlık yani ghrelin hormonunun daha az salgılanmasını sağlayarak açlık hissini kontrol altına almak konusunda büyük bir etkisi olduğu gözlemlenmiştir. Aynı zamanda lokmalarımızı fazla çiğnemek yediğimiz besinlerden alacağımız besin değerlerinden de maksimum derecede faydalanmamızı sağlayacağından bundan böyle lokmalarımızı fazla çiğneyerek hem formumuzu hem de sağlığımızı koruyoruz.