Damacanalar neden 19 litre?

​Damacanalar neden 19 litre?
​Damacanalar neden 19 litre?

Belki daha önce hiç fark etmediğiniz veya fark edip cevabını bulamadığınız bir konuya değinmek istiyoruz. Damacanalar neden 20 litre değil de 19 litre? Bazılarınız için çok da anlam ifade etmeyen bu durumu merak edenler için araştırdık ve sebebini bulduk. İşte damacanaların 19 litre olmasının sebebi...

Hangi marka damacana alırsanız alın hepsinin 19 litre olduğunu görürsünüz. Ayrıntılara takılan ve meraklı insanlar için oldukça ilginç gelen bu olayın tesadüfen olmadığı oldukça açık. Ancak 20 litre olarak satmak varken neden 19 litre yapıyorlar? Aslında damacanalar bildiğimiz gibi 19 litre bile değil! Nasıl yani dediğinizi duyar gibiyiz. Evet damacanalar 19 litre değil tam olarak 18,9270589 litredir. Ancak etiket yazarken yuvarlayarak 19 litre olarak yazılır.

Tabi bu durumun bir başka açıklaması daha var. Plastik yapan makineler ABD'den geldiği için oranın ölçü birimine göre üretiliyor ve gün sonunda ise bizim damacanalarımız da onların ölçü biriminde hazırlanmış oluyor. Bu sebeple damacanalar galon ölçü birimiyle hesaplanıyor. 1 galon 3,78541178 litre olduğundan damacana 18,9270589 litre olmuş oluyor. Yani bir damacana 5 galona denk geliyor. Eğer yuvarlak sayılarla sorununuz varsa bir damacananın 5 galon olduğunu düşünürseniz rahatlarsınız.