Dibi tutan tencere nasıl temizlenir?

​Dibi tutan tencere nasıl temizlenir?
​Dibi tutan tencere nasıl temizlenir?

Yemek, mutfak işlerinin yalnızca bir kısmını oluşturuyor. Ancak işin büyük kısmını ‘temizlik’ oluşturuyor. Bu noktada özel ipuçları ve bilgilendirmelerle temizliğe dair bilgiler sunuyoruz. Daha önce mutfak dolaplarının temizlenmesiyle alakalı kapsamlı bir rehber yayınlamıştık. Şimdi ise sırada dibi tutan tencere temizliği var. Dibi tutan tencere nasıl temizlenir? Hadi hemen temizliğe geçelim...

Lokma olarak genellikle birbirinden lezzetli tarifler paylaşıyor olsak da aslında faydalı ipuçlarına da sıkça yer veriyoruz. Bu konuda özellikle Lokma’nın Blog kısmına göz gezdirmenizi öneriyoruz. Hemen herkesin bildiği gibi mutfak işleri aslında hiç bitmiyor. Bunların büyük kısmını ise temizlik oluşturuyor. Hazırladığımız özel yazılar sayesinde mutfak temizliğini de kolay ve hızlı hale getirebilirsiniz.

Temizlemekte en çok zorlanılan materyallerin başında ise dibi tutan tencereler geliyor.

Biliyoruz; bu konuyu fazlasıyla merak ediyorsunuz. Zira ‘dibi tutan tencere neyle temizlenir?’ ya da ‘dibi tutan tencere nasıl temizlenir?’ gibi sorularla yapılan aramalar oldukça fazla.

Tencerenin dibi tutması ya da hafif yanması gibi durumları hanımların sık sık yaşadığını biliyoruz. Ama söz, kimseye söylemek yok. Öncelikle, dibi tutan tencereyi temizlemenin sanıldığı kadar zor olmadığının altını çizelim. Üstelik evdeki malzemelerle bu temizleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Yani ayrıca bir temizleyici almanıza gerek yok.

Yanmış yağlar ve dibi tutmuş tencereler kadınların kabusudur.
Yanmış yağlar ve dibi tutmuş tencereler kadınların kabusudur.

Kaşıkla hafifçe kazıyın

Temizlemede kullanabileceğimiz materyallerin başında ise karbonat geliyor. Daha önce de birkaç farklı vesileyle ‘temizlik ipuçlarında’ sıkça bahsettiğimiz karbonat, dibi tutan tencerelerin temizliğinde de görev başında. Öncelikle tencerenin dibinin tuttuğunu fark ettiğiniz anda ocağı kapatın ve henüz sıcakken kaşıkla kalıntıları temizleyin. Tabii bu kalıntıları temizlerken tencereye zarar vermemek gerekiyor. O yüzden kazıma işlemini olabildiğince hafif şekilde yapın. Ardından tencerenin bir süre soğumasını bekleyin.

Karbonat takviyesini kullanın

Tencere soğumaya başladığı anda karbonat takviyesine geçebilirsiniz. Az önce de bahsettiğimiz gibi üzere karbonatı 1-2 çay bardağı şeklinde kullanabilirsiniz. Tabii orta ya da büyük ölçekli tencerelerde biraz daha fazla kullanabilirsiniz. Karbonatın üzerine sıcak 3-4 su bardağı kadar su ekleyin ve ocağın altını açın. Bu süreçte kaynayan suyla beraber karbonat bir ‘çözücü’ görevini üstleniyor. İsterseniz yumuşak bir fırçayla temizliğe yardımcı olabilirsiniz.

Lokma olarak biz, dibi tutmuş tencereleriniz için çözümleri sıraladım.
Lokma olarak biz, dibi tutmuş tencereleriniz için çözümleri sıraladım.

İşlem aslında bu kadar basit. Ama sonrasında karbonatlı tencereyi kullanmak için iyice temizlemek gerekiyor. Bunun için de karbonatlı suyu boşalttıktan 30 dakika sonra kalan lekelerin üzerinden geçin ve bulaşık süngeriyle dip kısmını iyice ovalayın. Ardından sudan geçirip bulaşık deterjanıyla yıkadıktan sonra tekrardan kullanabilirsiniz.

İnatçı lekeler için sirke kullanın

Temizlik maddesi olarak sirkeden de yararlanabilirsiniz. Eğer karbonat takviyesi sonrasında diplerde hala çıkmayan kalıntılar kaldıysa bolca beyaz sirkeyi tencereye boşaltın ve üzerine de su ekleyin. Ardından 1 paket karbonat takviyesiyle temizliği çok daha hızlı hale getirebilirsiniz. Tencereyi ocağa alıp 10-15 dakika civarında kaynatın ve az önce bahsettiğimiz ovarak temizleme işlemini uygulayın. Son olarak tencerenin dibi tutan kısmını olabildiğince temiz hale getirdikten sonra, bulaşık süngeriyle yıkayıp iyice bir durulayın ve tekrardan kullanıma hazır hale getirin.

Her zaman doğal ürünlerden yana olan Lokma ekibi, sizlere bir kez daha sirkeyi ve karbonatı öneriyor.
Her zaman doğal ürünlerden yana olan Lokma ekibi, sizlere bir kez daha sirkeyi ve karbonatı öneriyor.

Tencerenin kararan dış kısımları nasıl temizlenir?

Burada dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birisi ise tencerenin dış kısmı. Yine bu bölümde de karbonat kullanarak temizleme yapabilirsiniz.

Dış kısımlarda özellikle siyah lekelerin oluşmasıyla kötü gözüken tencereleri bu sayede güzelce temizleyebilirsiniz.

Karbonatı tencerenin alt kısmına yaydıktan sonra üzerine limon sıkın ve köpüren kısımların süngerle üzerinden geçin ve işlemi tamamlayın. Tabii daha sonrasında 2-3 saat boyunca kullanmadan bekletin ve lekelerin tamamen çıkmasını sağlayın. Bunun sonrasında klasik yıkama işlemiyle temizliği sonlandırın.

Her daim doğal temizliğin öncüsü olan karbonat, dibi tutmuş tencereler içinde bir çözüm.
Her daim doğal temizliğin öncüsü olan karbonat, dibi tutmuş tencereler içinde bir çözüm.

Lokma olarak bu tarz temizlik rehberlerimize ve blog yazılarımıza devam edeceğiz. Dolayısıyla yazımızın başında bahsettiğimiz Blog hatırlatmamızı tekrardan yaparak; bağlantıyı da paylaşalım. Keyifli okumalar.