Dikkatli olmak lazım: Çapraz bulaşma ve gıda güvenliği hakkında her şey

Gıda güvenliği ve hijyen
Gıda güvenliği ve hijyen

Bu yazımızda ise literatürde sıkça karşımıza çıkan çapraz bulaşma riskinden bahsedeceğiz. Çapraz bulaşma nedir, nasıl bulaşır, nasıl korunmalıyız gibi aklınıza takılan tüm soruların cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz. Şimdiden keyifli okumalar dileriz.

Hepimiz mutfakta uzun zaman geçiriyoruz. Özellikle pandemiyle beraber evde kalma süresiyle doğru orantılı olarak mutfakta geçirdiğimiz vakitlerde epey arttı. Hem yeni tarifler denemek için hem de güzel bir hobi olarak sıklıkla pek çok ürünle haşır neşir olmuş durumdayız. Hal böyle olunca mutfakta yapılan bazı hatalar kaçınılmaz oluyor. Bu hataların kimisi ciddi riskler barındırırken kimisinden daha az risklerle kurtulmak mümkün.

Çapraz bulaşma nedir?

Çapraz bulaşmayı kısaca açıklamak gerekirse; bir yüzeyde bulunan bakteri ve virüslerin başka bir yüzeye transfer olmasına verilen isimdir. Mikroorganizmalar gıdalara çeşitli yollarla bulaşmaktadır. Bunlar; gıdanın üretimi sırasındaki üretim koşullarından, saklama ve depolamadaki uygunsuz ortam koşullarından meydana gelmektedir.

Genel bir ifade ile belirtmek gerekirse pişirilmeden tüketimi sağlık açısından sakıncalı olan gıdaların, pişmiş ya da tüketime hazır gıdaya temas etmesiyle oluşan çapraz bulaşmadır.

Çapraz bulaşmayı nasıl önleyebiliriz?

Çapraz bulaşma büyük restoran mutfaklarında sıkça karşılaşılması muhtemel bir durumdur. Kontrolün bir kişide olmaması, büyük gıda depoları ve ürünlerin çokluğu ile doğru orantılı olarak artan bu riskli durumla evde de karşılaşmamız tabi ki mümkün. Bunları kısaca maddeler halinde sizlere aktardıktan sonra tek yapmanız gereken mutfakta bunlara dikkat etmek.

  • 1. İlk olarak yapmanız gereken en önemli şey marketlerden aldığınız et, tavuk, balık ve yumurta gibi gıdaları ayrı ayrı dolaba kaldırmak. Bunların diğer alışveriş ürünleri ile temas etmemesi ve sularının sızdırılması gerekmektedir.
  • 2. Satın aldığınız ürünleri en geç 2 saat içerisinde buzdolabına ya da dondurucuya yerleştirmeniz gerekmektedir. Etler, tavuklar ve balıklar suları sızmayacak şekilde ve dolabın en altına konulmalıdır
  • 3. Alışveriş yaptığınız marketin eve uzaklığı göz önünde bulundurularak poşetleri arabanın bagajı yerine arka koltuğa koymanız. Bagaj bölümü arka koltuğa göre daha sıcak olacağından gıdaların bozulma süresini hızlandırmış olursunuz.
  • 4. Almış olduğunuz yumurtaları orijinal kutusunda kaldırmanız gerekmektedir. 5. Et, balık ve tavuk gibi ürünleri yıkadığınızda mutfak tezgahının temizliğine dikkat etmeniz gerekir yoksa mikroorganizmaların yayılmasına aracılık etmiş olursunuz. 6. Çiğ kestiğiniz et ürünlerinde kullandığınız bıçak ve kesme tahtasını başka ürünleri keserken kesinlikle kullanmamanız. Bu çapraz bulaşmanın en sık yaşandığı durumlardan bir tanesidir. 7. Çiğ olarak kestiğiniz tüm gıdalardan sonra ellerinizi yıkamanız ve daha sonra diğer gıdalara temas etmeniz gerekmektedir.
  • 8. Gıdalar kolaylıkla mikroorganizmalara bulaşabildiği için temas ettikleri yüzeyleri temizlemeniz gerekmektedir. Yüzeylerde yer alan yarıklar ve çatlaklar zararlı bakteri ve virüslerin birikip gelişmesi için uygun ortamlardır. O yüzden buna müsait tüm malzemeleri ve ortamları mutfağınızdan uzaklaştırmanız gerekmektedir.