Doğal yollardan çözüm: Uykusuzluğa iyi gelen besinler nelerdir?

Uykusuzluk probleminin altında yatan nedenler, uykusuzluğa iyi gelen besinler.
Uykusuzluk probleminin altında yatan nedenler, uykusuzluğa iyi gelen besinler.

Çağımızın en yaygın problemlerinden biri haline gelen ve insanların çok büyük bir kısmında görülen uyku problemine çare arıyoruz bu yazımızda... Uyku sorunu arada sırada olduğunda pek rahatsız etmese de devamlı bu problemle karşılaştığınızda ciddi sorunlara yol açabiliyor. Kronik bir hale geldiğinde hayat kalitesini düşürerek ciddi sağlık problemi haline de gelebiliyor.

Dünya genelinde yüz milyonlarca kişi uyku problemleri yaşıyor. Bilgisayar, akıllı telefon ya da diğer ekranlara çok bakmak ve sanal mavi ışığa maruz kalmak aslında uyku problemlerinin ortaya çıkmasına neden oluyor. Kaygı, stres ve birlikte diğer sağlık problemleri de uykuyu kaçırabiliyor. Doktora danışmadan önce doğal yollara başvurabilirsiniz. Detaylar yazımızda.

Ortaya çıkan bu rahatsızlığı insomnia kavramıyla açıklamak mümkün. Son dönemlerde özellikle bu kavramla beraber oldukça sık karşımıza da çıkıyor. Uyku salgını kaybı, uykuya geç dalma, uyku sırasında sürekli kalkma, sabah uyandığında yorgunluk hissetme gibi belirtilerle baş gösterir. Devamlı olarak bu sorunla karşılaşılan insanlarda kilo alımı ya da kilo kaybı, bağışık düşüklüğü, zihinsel ve fiziksel yorgunluk, bağışıklığın düşmesiyle virüslere karşı vücudu dirençsiz hal getirmektedir. Özellikle kış aylarında uyku düzenimize daha da dikkat ederek sağlığımızı ekstra özenle korumalıyız.

Uykusuzluğun sebepleri

Birçok faktöre bağlı olarak oluşan uykusuzluğu birkaç başlık altında toplayabiliriz. Bu maddelerden hangisi sizin de başınıza geliyorsa uykusuzluk kaynağınainmiş oluyoruz. Bu sebepleri de ortadan kaldırarak daha sağlıklı ve kaliteli bir uyku uyuyabilirsiniz.

  • - Uyumadan hemen önce yediğiniz yemekler
  • - Uyku ortamında bulunan çevre ve ses kirliliği
  • - Farklı hastalıklara ait ilaçların bazı yan etkileri
  • - Bulunan ortamın havalandırılmaması ve kumaşların temiz olmaması
  • - Huzursuz bacak sendromu
  • - Beyinle ilgili sağlık sorunları
  • - Alerji hastaları
  • - Gün içerisinde kafein tüketimini normalden fazla yapmak
  • - Aşırı sıcak ya da aşırı aydınlık ortamda uyumak
  • - Depresyon, endişe, güvensizlik, stres, kaygı bozukluğu gibi psikolojik sorunlar yaşamak

Bu gibi problemler temelde uyku bozukluğunuzun olduğunu göstermektedir. Mutlaka bir doktora görünüp kısa sürede tedaviye başlamanız gerekmektedir. Bununla beraber ek olarak uykusuzluğa iyi gelen besinler ve çaylarla kendinize takviyeler yapabilirsiniz.

Uykusuzluğa hangi yiyecekler iyi gelir?

Şimdi sizler için uykusuzluğa iyi gelen yiyecekleri sıralıyoruz. Hepsinden fayda görebilirsiniz.

Marul: ilk olarak listemize aldığımız besin. Özellikle akşam saatinde yenilen marul kasları gevşeterek daha rahat bir uyku uyumanızı sağlar.

Muz: Yüksek oranda magnezyum ve potasyum içerdiği için kaslarınızı gevşeterek uyumanızı kolaylaştırıyor. Uyku sırasında da daha kaliteli bir uyku vadediyor.

Brokoli: Uyumayı kolaylaştıran bir diğer yeşil sebze ise brokoli. Uykusuzluk çektiğiniz o uzun gecelerin öncesinde yediğiniz brokoli içerdiği mineraller sayesinde sizin daha kolay uykuya dalmanızı sağlayacaktır.

Ceviz: Uykudan önce yiyeceğiniz bir avuç cevizle beraber uyku döngünüz düzene girecektir.

Süt ürünleri: İnsan vücudu üzerinde yatıştırıcı bir etkisi olan süt, yoğurt gibi besinleri yatmadan önce ılık bir şekilde tüketebilirsiniz.

Yulaf ezmesi: Normalde sabahları tüketmeye alıştığımız yulaf ezmesi aslında akşam saatlerinde tükettiğinizde uykunuz için faydalı olur.

Bal: Balın içinde bulunan oreksin beynin dinlenmesine yardımcı olur. Farklı bitki çaylarıyla beraber tüketerek huzurlu bir uyku uyuyabilirsiniz.

Uykusuzluğa iyi gelen içecekler

Melisa: Hepimizin ilk sırada aklına gelen çay melisa tabiki. Sinir sistemini düzenleyerek rahat ve stressiz bir uyku sağlar.

Nane: Dozunda kullanıldığında nane çayı mideyi de rahatlattığı için uykuya geçişinizi hızlandırır.

Ihlamur: Bir diğer çok tercih edilen çaylardandır. Hem uykusuzluk hem de başka birçok probleme iyi gelmesi sebebiyle mutlaka sık sık tüketmelisiniz.

Papatya: Bitki çayı da uyku problemi yaşayan kişiler tarafından sıkça tüketilmektedir.