Döküm tencere ve tavalar nasıl kullanılır? Döküm tencere temizliği nasıl yapılır?

Döküm tencere
Döküm tencere

Mutfaklarımızındemirbaş malzemelerinden biri olan tencereler en özenleseçilmesi gereken mutfak eşyalarının başında yer alıyor. Öyleki tüm yemeklerimizi pişirdiğimiz, içerisinde bulunan maddeleribesinler yoluyla vücudumuza aldığımız tencereler ve tüm tencereçeşitleri sağlığımız ile doğrudan ilgili materyallerden biri.Hal böyle olunca da tencere çeşitleri arasında en sık tercihedilen her daim en güvenilir olan demir döküm tencere oluyor.

İÇİNDEKİLER

Peki ya sağlığına önem verenlerin sıklıkla tercih ettiği demir döküm tencereler ile ilgili akıllar düşen sorular? 'Demir döküm tencerelerin bakımı nasıl olmalı? Döküm tencere nasıl temizlenir?' Gibi sorular söz konusu tencere çeşitleri olduğunda her daim ilk akla gelen soruların başında. Bu soruların cevapları da elbette ki Lokmacığınızda.

‘Lokmacım sağlıklı tamam ama demir döküm tencerenin bakımı o kadar zor ki, yok mu bize döküm tencerelerle ilgili altın değerinde nasihatlerin?’ Elbette ki var. Kolay paslanan, paslandığında işlevini yitiren demir döküm tencereler tüm uyarılarımızı dikkate aldığınız takdirde artık ilk günkü gibi sağlam kalacak…

● Demir döküm tencerelerle ilgili söylememiz gereken ilk şey, kullanmadan önce yapacağınız basit bir işlemin tencerenizin ömrünü uzatacağı… Döküm tencerenizi 180 derecelik fırın içerisinde 2-3 dakika kadar bekletip daha sonra su ile temas ettirmeden kuru bir alanda soğumaya bırakın.

● Soğuduğundan iyice emin olduğunuz döküm tencerenizin yüzeyini ve dışını sıvı yağ ile kaplayın ve 250 dereceye ayarladığınız fırınınızda 1 saat bekletin. Demir döküm tencereleriniz ve tavalarınız böylelikle ilk günkü parlaklığını ve sağlamlığını uzun süre koruyabilecek.

● Demir döküm tencerelerde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise pişirme aşamasında kullanılan malzemeler. Metal malzemeler demir döküm tencerelerin baş düşmanlarından biri. Metal kaşık, kepçe, spatula gibi malzemeler tencerenizi çizer ve aşındırır.

● Tencerenizi ani ısı değişimlerine maruz bırakmamaya da özen göstermelisiniz. Öyle ki demir ısıyı anında ve eşit şekilde ileten bir madde olduğundan tencerenizin zemininde şoklama yapmamak kullanım ömrünü uzatmak açısından oldukça önemli bir detay.

Peki gelelim asıl mevzuya…

● Demir döküm tencere nasıl temizlenmeli?

Lokmacığımıza baktık, en güzel tarifleri seçtik, en sağlıklı olan mutfaklarımızın demirbaşı döküm tenceremizde pişirdik. Sıra geldi temizliğe. İşte burada da yine yardımımıza Lokmacığımız yetişecek elbette.

● Öncelikle döküm tenceremizin yüzeyini kağıt peçete yardımıyla güzelce sıyırıyoruz.

● Daha sonra ise iki parmak kalınlığında sıcak suyu tenceremizin içine döküyoruz ve ocağa alıp suyumuzu kaynatıyoruz.

● Su kaynamaya başladığı an tahta bir kaşık yardımıyla lekelerimizi nazikçe kazıyoruz.

● Sonrasında ise tenceremizi ocaktan alıp içerisindeki suyu boşalttıktan sonra hala çıkmamış lekeler varsa bulaşık süngerinin yumuşak kısmına çok az bulaşık deterjanı dökerek tenceremizi ovalıyoruz.

● Son olarak ise bol su ile durulayıp, kuruladıktan sonra diğer tencerelerden ayrı bir yerde muhafaza ediyoruz.