Domates salçası nasıl yapılır? Püf noktaları nelerdir?

Salça
Salça

Kışın yollarını dört gözle bekler, tüm yaz boyu sofralarımızdan eksik etmeyiz domatesi. En sevdiğimiz yaz sebzelerinden biri olduğundan her Eylül ayı ülke genelinde domates konservesi yapma zamanı olarak ilan edilir ve her evde kaynar durur domatesler. Peki ya her yemeğin olmazsa olmazı domates salçası? Domates konservesi yapmak epey kolay ama domates salçası nasıl yapılır? Domates salçası yapmanın püf noktaları nelerdir? Gibi soruların cevabı biraz daha bilinmez olduğundan domates salçası yapımında işler domates konservesindeki gibi pek de basit değil.

Her yemeğimizde bizimle olan, her sosumuzu taçlandıran, zaman zaman ekmeğimiz bandırarak tek başına dahi yemelere doyamadığımız domates salçasını daha önce evde yapmayı denediniz mi? Veya ev yapımı bir domates salçası yediniz mi? Bu sorulara cevabınız hayır ise bu bizi biraz üzer. Çünkü bizler ev yapımı bir domates salçasının tadının hiçbir şeyde olmadığını çoktan deneyimledik.

Bu yazımızda domates salçası nasıl yapılır? Sorusunun cevabı tüm püf noktalarıyla vereceğiz elbette ama öncelikli olarak yapmanız gereken şey pazar tezgahlarında en iri, en kırmızı domatesleri aramak ve enfes bir domates salçası için olmazsa olmazımızı temin etmek. Kokusuyla ve lezzetiyle başımızı döndüren domateslerimiz oldu mu Lokmacığınızın domates salçası tarifi için gerekli her şeyiniz var demektir.

Domates salçası nasıl yapılır?

Malzemeler (1 kg domates salçası için)

10 kilo domates

Kaya tuzu / turşuluk tuz

Zeytinyağı

Yapılışı

  • Domatesleri bol su ile yıkayın ve dörde bölün.
  • Tüm domatesleri robottan geçirin. Büyük boy bir tencereye yerleştirin.
  • Suyunu çekip koyu bir kıvama gelene kadar kısık ateşte arada karıştırarak kaynatın.
  • Tencerenizin altını kapadıktan sonra el blenderı yardımıyla içinde hiç pütürcük kalmayacak şekilde püre haline getirin.
  • Domates pürenize 3 çorba kaşığı kaya tuzu ekleyin ve iyice karıştırın. Tuz miktarını kontrol ederek damak tadınıza göre istediğiniz miktarda tuz ekleyebilirsiniz.
  • Geniş kaplarda veya tepsilerde güneşte kurutun. Lakin böyle bir yeriniz yoksa kısık ateşte sıklıkla karıştırarak veya fırında düşük sıcaklıklarda da ara ara karıştırarak salçanızı hazırlayabilirsiniz.
  • Domates salçanızı soğuduktan sonra güzelce temizlenmiş kavanozlara doldurun. Üzerlerine mümkünse hakiki zeytinyağı ilave ederek sıkıca kapatın.
  • Domates salçalarınızı buzdolabında muhafaza edin.

Domates salçası yapmanın püf noktaları nelerdir?

  • Salça yapımında kaya tuzu kullanmak oldukça önemli. Kaya tuzu daha dayanıklı ve lezzetli tuz çeşidi olmasının yanı sıra iyotlu tuz salçanızın sulanmasına yol açarak istediğiniz kıvamı yakalamınızı engeller.
  • Kuruması için beklemeye alacağınız salçanızın üzerinin kabuk tutmasını istemiyorsanız sürekli karıştırın lakin önemli bir detayı göz önünde bulundararak. Karıştırma işlemini metal kaşıkla yaparsanız salçanız sulanır. Bu sebeple karıştırma işlemi esnasında tahta kaşık tercih etmek önemli.
  • Salçanızı muhafaza edeceğiniz kaplar son derece önemli. Bu aşamada cam kavanozlar tercih etmek en sağlıklısı. Kullanmadan önce güzelce kaynatılıp, temizlenmiş kavanozları kuruttuktan sonra kullanın. Ayrıca kavanoz kapaklarının yeni olması da daha sıkı kapanmalarını ve salçanızın daha uzun ömürlü olmasını sağlar.
  • Kavanozları kapamadan önce de zeytinyağı ile kaplamak salçanızın hava alarak küflenmesini önler.