Dünya Kahve Günü: Kahve çekirdekleri hakkında her şey

kahve çekirdekleri
kahve çekirdekleri

Güne başlarken onsuz ayılamayanlar, gün ortasında enerjisini onsuz koruyamayanlar ve gece yarısı sohbetlerine dahi onu dahil edenler buraya! Bugün bizim günümüz: 1 Ekim Dünya Kahve Günü. Yorgun geçen günlerimizde enerji kaynağımız, mis gibi kokusuyla mutluluk sebebimiz olan kahveyi biraz daha yakından tanımaya var mısınız? Hadi gelin kahve çekirdekleri hakkında bilmemiz gereken her şeyi hep beraber öğrenelim...

Kültürümüzde kahvenin karşılığı bizler için her ne kadar bol köpüklü Türk kahvesi olsa da, son yıllarda ciddi bir akım haline gelen 3.nesil kahvecilerle beraber birçok yeni kahve çeşidiyle tanışmış durumdayız.

Lakin bu tanışıklık henüz kahve çeşitlerinin ismini öğrenmekten öteye gidebilmiş durumda değil.

Biz de bugün bu yazımızda kahve çeşitlerini ve kahve çekirdeklerini daha yakından tanımaya ve kahve hakkında her şeyi öğrenmeye kararlı herkesi bu bilgi şölenine davet ediyoruz. Hadi! Kahvelerin büyülü dünyasına...

Arabica kahve çekirdeği

Dünya kahve üretiminin yaklaşık %75'ini karşılayan Arabica kahve çekirdekleri ilk olarak kahve diyarı Yemen'de ortaya çıkmıştır. Çünkü Arabica bitkisinin anavatanı Yemen'dir. Lakin günümüzde çekirdeklerin üretimi için özellikle Latin Amerika, Orta ve Doğu Afrika, Hindistan ve Endonezya tercih ediliyor. Orta aromalı bir içime sahip olması sebebiyle en sık tercih edilen kahve çekirdeklerinden biri olan Arabica kahve çekirdeği dünyanın en popüler kahve çekirdeğidir.

Robusta kahve çekirdeği

Dünyada en sık tüketilen kahve çekirdeklerinden biri olan Arabica çekirdeklerinden iki kat daha fazla kafein oranına sahip olan Robusta çekirdekler, bu sebeple oldukça sert aromalı kahve çekirdekleridir. Batı ve Orta Afrika, Güneydoğu Asya ve Brezilya’da yetiştirilen Robusta çekirdekleri; en az Arabica çekirdekleri kadar yaygın bir şekilde tüketiliyor. Arabica çekirdeklere oranla çok daha güçlü ve dayanıklı bir kahve çekirdeği olan Robusta çekirdekleri bu nedenle daha uygun fiyatlı ve daha ulaşılabilir.

Liberica kahve çekirdeği

Dünyada yalnızca Filipinler'de üretimi yapılan liberica çekirdeklerinin tüketimi de oldukça azdır.

Diğer kahve çekirdeklerine göre daha iri olan Liberica çekirdeklerinin günümüzde pek de tercih edilmiyor oluşunun bir sebebi elbette ki var: Liberica çekirdekleri oldukça yavan bir lezzete sahip ve sınırlı üretimde yetiştirildiğinden oldukça pahalı.

Excelsa kahve çekirdeği

Güneydoğu Asya'nın yoğun aromalı kahve çekirdeği excelsa ile tanışmaya hazır mısınız? Bir süre önceye kadar liberica kahve çekirdeğinin bir alt türü olarak kabul edilen excelsa kahve çekirdeği artık başka bir tür olarak değerlendirilir durumda. Excelsa çekirdekleri güçlü aromaları sebebiyle genellikle kahve aromalarını güçlendirmek amacıyla kullanılır çünkü tek başına tüketilemeyecek kadar serttir.