Dünyanın dört bir yanında tüketilen en lezzetli çaylar

Dünyanın dört bir yanında tüketilen en lezzetli çaylar
Dünyanın dört bir yanında tüketilen en lezzetli çaylar

Çay denildiğinde ilk olarak aklımıza Rize çayı gelse de dünyada popüler birçok çay bulunuyor. Sudan sonra en çok tüketilen içecek olarak bilinen çay, farklı lezzetleriyle her damağa hitap ediyor. Peki dünyada en çok hangi çaylar seviliyor? Hadi gelin inceleyelim.

Siyah çay

Türkiye'de çay denildiğinde akla ilk gelen çeşit siyah çay. Çay yapraklarının toplandıktan sonra belirli aşamalardan geçerek fermente olmasıyla üretilen bu içecek, ülkemiz dışında Çin, İngiltere ve Hindistan'da da çok seviliyor.

Yeşil çay

Çin ve Japon mutfağında yaygın olan yeşil çay, taze yaprakların toplanır toplanmaz kavrulmasıyla üretilir. Bu sebeple neredeyse hiç fermente olmayan bu çay, yüksek antioksidan özelliği gösteriyor.

Oolong çayı

Yarı fermente olan oolong çayı, güçlü bir aromaya sahip. Çin, Tayvan ve Güneydoğu Asya'da üretilip tüm Asya mutfağında yer edinen bu çay, oksitlenme oranına göre meyvemsi ve çiçeksi kokular sunmaktadır. Ayrıca siyah, yeşil ve beyaz çaya oranla oldukça yüksek antioksidan barındıran oolong çayı, faydalarıyla da Asyalıların gözdesi olmayı hak ediyor.

Masala çayı

Kakule, karanfil ve zencefil gibi baharatların siyah çayla buluşturulmasıyla elde edilen masala çayı, manda sütü ile karıştırılarak içiliyor. Hindistan'da şifalı çay olarak bilinen bu içecek, buzdolabında 2-3 gün saklanabilme özelliğine sahip. Batı'da ise chai latte ismiyle bilinen bu çay, hızlı kalori yakmasıyla da ünlü.

Pu'erh çayı

Çin'de yüz farklı hastalığa şifa olduğuna inanılan pu'erh çayı, beş temel çay (beyaz, siyah, yeşil ve oolang) arasında bulunuyor. Tadının zamanla değişmesinden dolayı yaşlanan çay olarak da anılan bu içecek, tatlı ve topraksı bir aromaya sahip. Fermente edilme yöntemine bağlı olarak iki farklı çeşide sahip olan Pu'erh çayının piyasada çok fazla sahtesi olduğunu da hatırlatmakta fayda var.

Matcha çayı

Klorofil miktarının fazla olması için gölgede yetişen çay ağaçlarıyla üretilen matcha çayı, aslında bir yeşil çay çeşidi. Hızlı yapıldığında tadı acı olan matcha çayı, kalın ve ince olarak iki farklı çeşide sahip.

Roobios çayı

Kafeinsiz çaylardan biri olan roobios, Güney Afrika'nın sevilen içeceği. Yeşil çay ile hemen hemen aynı antioksidan miktarına sahip olan bu içecek, roobios bitkisinden elde ediliyor. Tercihe göre bal veya ılık süt katılarak da tüketilen bu çay, yumuşak içime sahip.

Early grey

Adını İngiltere başbakanı Early Grey'den aldığı bilinen bu çay, bergamot meyvesinin kabuğundan üretiliyor. Aslında ilk olarak kalitesi kötü olan çayın tadını değiştirmek için üretilen Early Grey, başbakanın çok sevmesiyle beraber çay çeşitleri arasına girmeyi başarmış. Buruk tada sahip olan bu içecek, yoğun aromasıyla hem sert hem de yumuşak bir içim sunmaktadır.

Beyaz çay

Diğer çay çeşitlerine oranla az işlem gören beyaz çay, açılmamış tepe tomurcuklarından elde ediliyor. Demlendikten sonra açık renge sahip olan bu çay, yüksek antioksidana sahip. Strese karşı iyi geldiği bilinen beyaz çay, çiçeksi ve meyvemsi bir lezzet sunuyor.