Dünyanın en eski baklavacısı

Elmacıpazarı Güllüoğlu
Elmacıpazarı Güllüoğlu

“Baklava sevmem!” Diyenlerin bile Gaziantep’e gittiklerinde fikri değişiyor. Lokmacığınız test etti onayladı! Fatih Sultan Mehmed dönemi mutfak kayıtlarına göre baklava ilk kez 1473’te Topkapı Sarayı’nda yapılmış. O zamandan bu zamana kadar da Türk mutfağının en şanlı tatlısı baklava.

Elmacıpazarı Güllüoğlu

Evet, Gaziantep’te açılan ilk baklavacıdan bahsediyoruz. Gaziantepli Güllüoğlu ailesi 5 kuşaktır baklavacılığı sürdürüyor. Gaziantep’te açılan ilk dükkanlarının ardından hepimizin her yerde gördüğü şubeleri ile bu mesleğe 1871’den beri devam ediyorlar ve dünyanın en eski baklavacısı olduklarını söylüyorlar.

İlk baklava dükkanı…

1871 yılında Güllü Çelebi tarafından ilk baklava üretimini yapan Elmacıpazarı’ndaki Güllüoğlu ailesi hala bu ilk dükkanda üretimlerine devam ediyorlar. Burası gerçekten küçücük ve çok sıcak bir dükkan.

Baklavaları nasıl yapıyorlar?

Baklava Türk tatlıları içerisinde şüphesiz en zahmetli olan tatlı. Çok büyük emek ve özenle hazırlanan bu tatlının içerisinde kullanılan malzemeler de elbette sıradan değil. Harran ovasının buğdayından elde edilen unu Gaziantep’in seçilmiş fıstıklarıyla ve Şanlıurfa’nın sadeyağı ile buluşturan Elmacıpazarı Güllüoğlu, bu lezzetiyle küçücük dükkanını tıka basa doldurmayı başarıyor.

Elmacı Pazarı

250 yıl önce yalnızca elma ve armut satılan bu pazar, ismini sattığı bu meyvelerden alıyor. O dönemde elma oldukça pahalı ve nadir bulunan bir gıdaymış ve bu sebeple de yalnızca hasta ziyaretlerine giderken götürülürmüş. Pazarda da tane ile satılan elma burayı meşhur yapmış ve Gaziantep’in en işlek alışveriş merkezi burası olmuş.