En sağlıklı tuz hangisi? Lokmacığınız tuz çeşitlerini anlatıyor!

Tuz çeşitleri
Tuz çeşitleri

Sofralarınızda kullandığınız tuzun ne tuzu olduğunu önemsiyor musunuz? Sofra tuzu sağlıklı mı? Himalaya tuzu ne renk olur? Koşer tuzu nedir? gibi soruların yanında Lokmacığınız bugün yemeklerde ve sofrada sıklıkla kullanılan bu tuzları detaylandırıyor! Siz de tuz seçiminin önemli olduğunu düşünüyorsanız yazımızın devamını okuyun!

Sofra tuzu (Rafine tuz)

Yer altı kaynaklarından çıkartılan sofra tuzu bulunduğu hale gelmesi için çok fazla miktarda işleme ve kimyasala maruz bırakılır. Uygulanan bu ısıl işlem tuzun doğal kristalliğini bozar. Bunun dışında sofra tuzunun topaklı değil akışkan bir hale gelmesi için de içerisine farklı farklı birçok kimyasal eklenir. Ve bu kimyasallarla alınan alüminyumun alzheimer gibi birçok hastalığa sebep olduğu kanıtlanmıştır.

Himalaya tuzu

En çok merak edilen ve türlü türlü kullanımı olan himalaya tuzu bizim de favori tuzlarımızdan! Neden mi? Şöyle anlatalım: Himalaya tuzu, Himalaya Dağı'nın tuz yataklarından çıkartılan oldukça değerli ve lezzetli bir tuz türü. Bünyesinde 60'tan fazla mineral bulunduran bu tuzun ne yazık ki birçok kopyası da mevcut. Alırken dikkatli olmanızı ve güvendiğiniz bir yerden almanızı tavsiye ederiz.

Kaya tuzu

Kaya tuzu genellikle deniz suyunun ve tuzlu göl suyunun buharlaşmasından oluşan tortul kayalarda meydana gelir. Kaya tuzuna aynı zamanda Antik Yunan'da tuz kelimesinden türeyen "halit" de denir. Ülkemizde de rahatlıkla bulabileceğiniz kaya tuzunu kapalı paketlerde almanızı öneriyoruz.

Koşer tuzu

Sofra tuzundan çok daha büyük tanelere sahiptir. İçerisinde neredeyse hiç katkı maddesi bulunmaz. Genellikle Yahudiler kuru salamura etlerinde kullanırlar. Koşer tuzunun Yahudi inancına göre oldukça eski bir tarihi vardır. Etin içerisindeki kanı küçük taneli tuzlara göre çok daha iyi emer ve etin kanının emilip etten ayrılmasıyla koşer hale getirilmesi sırasında bu tuz kullanılır. İsmini de bu gelenekten alır.

Deniz tuzu

Deniz tuzu, sodyum içeriğinin dışında bünyesinde çinko, magnezyum ve demir içerir. Deniz tuzu her ne kadar sağlıklı bir seçenek gibi görünse de kirlenen denizlerimizden dolayı bizce risk taşıyor. Eğer deniz tuzu kullanmak istiyorsanız mutlaka üretim şartlarını inceleyerek satın almanızı öneriyoruz.