En sık yapılan pankek hataları ve düzeltmenin yolları

Pancake
Pancake

Uzun hafta sonu kahvaltılarının ya da kendimizi şımartmak istediğimiz sabahların vazgeçilmezi: Pankek! Genellikle yapımı çok kolay olsa da mükemmel pankeke ulaşmak için biraz tecrübeye ve sabra ihtiyaç olduğunu inkar edemeyiz. Kuru, tatsız, yanmış ya da yanlış formda pankek yemeyen biri neredeyse yoktur. Doğabilecek kazaları önlemenin yollarını ve nasıl kabarık ve yumuşacık pankeklere ulaşabileceğinizi sizler için anlattık.

Sert ve yapışkan doku

Fazla un eklemek: Gereğinden fazla un kullanmak pankeklerin düzgünce kabarmamasına yol açabilir. Bu yüzden her yumurta için bir su bardağı kadar un kullanılmalıdır.

Fazla karıştırmak: Tabii ki pankek harcı homojen olmalıdır. İçerisinde un topakları kalmamalıdır. Ancak harcı gereğinden fazla karıştırmak gluten oluşumunu artıracağı için sonunda olması gerekenden daha sert pankeklerle karşılabilirsiniz.

Pişirirken üzerine bastırmak: Asla yapmamanız gereken bir şey de tavadaki pankeklerin üzerine baskı uygulamak. Spatulayla bastırdığında içindeki bütün hava dışarı çıkacağı için düz ve sert pankeklerle karşılaşmanız ne yazık ki kaçınılmaz olacaktır.

Dümdüz ve kabarmamış pankekler

Yanlış sıvı miktarı: Dümdüz bir pankek fazla sıvı miktarının bir sonucu olabilir. Harcınıza biraz un ekleyerek bunun işe yarayıp yaramadığını test edebilirsiniz. Pankek harcının kıvamı kaşıkla aldığınızda su gibi tamamen akan değil, damlayan yoğunlukta olmalıdır.

Kabartma tozu kullanımı: Kullandığınız kabartma tozunun tarihine ve tazelik durumuna dikkat edin. Bayatlayıp bayatlamadığını test etmek için bir miktar kabartma tozuna birkaç damla ılık su ekleyin. Herhangi bir köpürme olmaması, kabartma tozunun bayatladığını ve görevini yerine getiremeyeceğini gösterir.

Tatsızlık

Tuz eklememek: Tuz, içine koyulduğu ürünün tadını daha çok ortaya çıkarma özelliğine sahip olduğundan harcınıza bir çimdik tuz eklemek sanılanın aksine daha tatlı pankekler ortaya çıkmasına yardımcı olabilir.

Denemekten korkmayın: Eğer sorunun tuzla alakalı olduğunu düşünmüyorsanız, harcınızda şu değişikleri yaparak lezzetini artırabilirsiniz:
• Tam buğday, çavdar, ya da badem unu gibi farklı türlerde un eklemek
• Şeker miktarını arttırmak ya da bal, pekmez gibi farklı tatlandırıcılar kullanmak
• Süt yerine kefir kullanmak
• Yumurta başına yarım ezilmiş muz koymak
• Limon kabuğu rendesi, tarçın ya da Hindistan cevizi gibi aromatik tatlar eklemek
• Pişirirken ayçiçek yağı yerine tereyağı kullanmak

Yanmış pankekler

Isı kontrolü: Tavanız ne çok sıcak ne çok soğuk olmalı. Düzgün pişmiş pankekler için orta ateş en iyi seçenek olacaktır.

Ekipman seçimi: Döküm tava, ısıyı daha uzun süre ve eşit tutacağı için pankeklerin dış kabuğunun altın gibi kızarmasını sağlar. Eğer elinizde döküm tava yoksa yanmaz yapışmaz kızartma tavası da tercih edebilirsiniz.

Çevirirken dağılan pankekler

Yanlış kıvam: Harcınızın kıvamı gerekenden fazla sıvı olabilir. Bunu düzeltmek için biraz un ekleyebilirsiniz.

Zamanlama: Kreplerin yüzeyinde bu baloncukların görünmesini bekleyin. Baloncuklar, kreplerin yalnızca alt tarafının pişmesi değil, aynı zamanda pişmemiş tarafının da sertleşmeye başlaması anlamına gelir; yani çevirdiğinizde dağılmayacaktır.

Isı sorunu: Tavanız yeterince sıcak değilse pankek, çevrilmeye yetecek kadar pişmemiş olacak. Tavanız çok sıcak olduğunda ise pankekin altı çok hızlı pişecek ve üstü yeterince ısınmadığı için olması gerekenden daha sıvı kalacak.