Esmer şeker ve beyaz şekerin arasındaki fark nedir?

​Esmer şeker ve beyaz şekerin arasındaki fark nedir?
​Esmer şeker ve beyaz şekerin arasındaki fark nedir?

Daha önce size şekerin beyaz rengini nasıl aldığını yine bu satırlarda anlatmıştım. Şimdi ise şekerle alakalı merak edilen bir başka konuya değinmek istiyorum. O da esmer şeker ile beyaz şekerin arasındaki fark. Eminim birçoğunuzun yıllarca bu sorunun cevabı aradı. E hadi o zaman daha fazla bekletmeden farkını size anlatayım.

Esmer şeker de beyaz şeker de ya şeker kamışından yada şeker pancarından üretiliyor. Yani her iki şeker çeşidinde de ham madde farklılığı yok. Ancak bu iki şekeri birbirinden ayıran şey üretim aşamasında gerçekleşiyor. Ham maddenin içinden şekerli suyu çıkarılıp saflaştırdıktan sonra melas dediğimiz bir şurup elde ediliyor. Kahverengi olan bu melas şurubundan şeker kristallerini ayırmak için santrifüj denilen hızla dönen bir makine çalıştırılıyor.

Beyaz şeker bu santrifüj işleminden sonra beyazlaştırma işlemine maruz kalırken esmer şeker dediğimiz şeker bu aşamayı atlıyor. Evet bu aşamayı atlıyor ama onunda farklı bir yolculuğu var o da pekmezle hem tatlanıyor hem de renk kazanıyor. Bu sebeple esmer şeker, beyaz şekere göre daha az işlem gördüğünden melasından tam olarak ayrılamaz ve kahverengine sahip olur.

Tabi tek fark üretim aşamasında değil besin değerinde de mevcut. Esmer şeker, beyaz şekere oranla daha az kalorili olsa da bu fark çok büyük bir fark değil. Ancak esmer şeker, beyaz şekere oranla kalsiyum, potasyum ve demir bakımından daha zengindir. Ayrıca esmer şekerde yer alan melas nemi tuttuğu için unlu mamullerin daha yoğun olmasını sağlar. Bu sebeple nemli tarifler deneyecekseniz beyaz şeker değil esmer şeker kullanmalısınız.