Espresso bazlı kahveler

​Espresso bazlı kahveler
​Espresso bazlı kahveler

Kahve severler buraya! Espressonuzu yapın ve dilediğiniz kahveyi bu yazımıza bakarak hazırlayın. Zincir kahvecilere taş çıkartacağınız bu yazımızdan sonra birbirinden nefis espresso bazlı kahve çeşitleri hazırlayabilir, bulunduğunuz ortamda kahve konusunda en havalı kişi siz olabilirsiniz...

İÇİNDEKİLER

Double espresso

2 ölçek espresso konarak servis edilen ve sert kahve severlerin en sık tercih ettiği kahve çeşitlerinden biri olan double espresso İtalyanca'da iki kat anlamına gelen 'doppio' olarak da bilinir. Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu'da sıklıkla tercih edilen mırra ile de benzerlik gösterir.

Red eye coffee

Kahvenin tadını daha baskın hale getirmiş, demlenmiş kahve içeren klasik bir espresso çeşidi olan 'Red Eye' sert kahve severlerin favorisi olabilir. Red eye coffee bir ölçü espressonun üzerine filtre kahve eklenmesiyle hazırlanır.

Americano

1 ölçek espresso ve 3 ölçek sıcak su eklenerek yapılan americano da sert bir kahve olarak bilinse de red eye ve double espressoya kıyasla daha hafif bir kahve çeşidi olan americanonun adı da şuradan geliyor. II. Dünya Savaşı sırası esnasında İtalyan askerleri espresso içerken, Amerikan askerleri espressoyu sert buldukları için yumuşatmak adına üzerine sıcak su ekleyerek içmeyi tercih ediyorlardı. İtalyan askerleri de o zamanlarda bu kahveye alaycı bir tavırla americano demişler ve dünyaya bu kahvenin adı bu şekilde yayılmıştı.

Black eye coffee

Red eye kahvenin iki katı espresso içeren black eye kahve 2 ölçek espressonun üzerine kahve fincanını tamamlayacak kadar filtre kahve eklenmesiyle elde edilir. Bu kahve aynı zamanda kafein açısından da oldukça zengin olması sebebiyle sabahları tercih edilebilir.

Long black

Americano ile son derece benzer olan long black, 2 ölçek espressonun üzerine 3 ölçek sıcak su eklenmesiyle yapılır. Long black genellikle Yeni Zelanda ve Avustralya'da tüketilir.

Maccihato

Leke veya işaret anlamına gelen macchiato'ya, kahveye katılan sütün kahvede bıraktığı şekil nedeniyle bu isim verilir. Oldukça yumuşak içimle bir kahve olan maccihato 1 ölçek espressonun üzerine süt köpüğü eklenmesiyle elde edilir.

Cortado

İspanyolca 'cortar' yani kesmek kelimesinden gelen cortado sütün espressoyu kesmesiyle yapılan bir kahve çeşidi. 1 ölçek espresso, 30 ml kadar ılık süt ve yaklaşık 1-2 cm kadar süt köpüğü ile hazırlanan cortado Latin Amerika ülkelerinde özellikle de Küba'da son derece popüler bir kahve çeşidi.

Cappuccino

En yumuşak içimli kahvelerden biri olarak kabul edilen cappuccino; 2 ölçek espressonun üzerine 60 ml buharda pişirilmiş süt, 60 ml süt köpüğü ve dilediğiniz tatlandırıcılarla hazırlanabilir. İtalyanlar oldukça yumuşak içimli olan bu kahveyi sabah kahvaltılarında içerler.

Flat white

Cappuccino ile son derece benzeyen flat white köpük tabakası veya tatlandırıcılar olmadan hazırlanan bir kahve çeşidi olan flat white 1 ölçek espresso ve 120 ml buharda pişirilmiş süt ile yapılır.

Latte

Sert kahve sevmeyenlerin ve içemeyenlerin göz bebeği olan latte, kahvenin acılığını sütle hafifletmek isteyenlerin içebilebileceği en hafif kahve çeşidi olarak bilinir. 1 ölçek espresso, 300 ml buharda pişirilmiş süt ve 1-2 cm süt köpüğü ile yapılan latte kafein miktarı düşük kahveler arasındadır.

Mocha

Sıcak çikolata ve kahve arasında tercih yapamayanların tercihi olan mocha; 1 ölçek espresso, çikolata şurubu, buharda pişmiş süt, süt köpüğü veya krema kullanılarak yapılır.

Affogato

Tatlı mı kahve mi? İşte buna karar veremediğimiz kahve çeşitlerinden biri olan affogato; 2 shot espresso ve 1 kaşık vanilyalı dondurma ile hazırlanır. Dondurmanın üzerine espresso dökülerek servis edilen affogato zaman zaman bir kase içerisinde kaşıkla da servis edilebilir.