Kararmış bakırlara elveda!

Evde bakır parlatma yöntemleri
Evde bakır parlatma yöntemleri

Başta mutfak eşyaları olmak üzere dekoratif objelerde de tercih edilen bakır, hoş görüntüsü sayesinde hemen hemen hepimizin evinde yer alıyor. Her ne kadar görsellik açısından tercih edilse de zamanla oksidasyon sebebiyle ilk rengini kaybedebiliyor. Ancak endişe etmeyin bu sorunun cevabı da Lokmacığınızda! İşte bakır ürünleri ilk haline döndürecek temizlik önerileri:

Limon suyu ve tuzla ovmak

Bakırı parlatmanın doğal yollarından biri limon suyu ve tuz. Kaç parça bakır eşya temizleyeceğinize göre ayarlayacağınız limon suyu ve tuzu bir kabın içerisinde karıştırın ve bakırın üzerine dökün. Ardından bir bez yardımıyla ovun kısa sürede bakır eşyanızın parladığını göreceksiniz.

Sirke ve tuzla ovmak

Bir yerde doğal temizlikten bahseder de sirkeyi eklemezsek her şey eksik kalır. Sirkeyle tuzu karıştırarak uygulayacağınız bu yöntem bakırda oluşan oksitlenmeyi azalttığı için ilk rengini geri getiriyor. Burada önemli olan sirkeli tuzlu karışımı bir bezle iyice ovmak.

Limonla ovmak

Kararan bakırları parlatmada kullanılan bir diğer yöntem ise limon. Ortadan ikiye kestiğiniz limonları bakır eşyanızın üzerinde gezdirerek kolayca rengini eski haline getirebilirsiniz. Ancak ovalama işleminden sonra durulamayı ve cilalamayı unutmayın!

Ketçapla ovmak

Evet evet yanlış okumadınız bakırları parlatmak için ketçaptan yararlanıyoruz. Bakır eşyanızın üzerine biraz ketçap damlatın ve bir bez yardımıyla ovun ardından bol suyla durulayın. İşte bakırı parlatmak bu kadar basit.

Tuzlu sirkeli suda kaynatmak

"Ben öyle uzun uzun bakırlarımı ovamam daha pratik bir yöntem yok mu?" diyenler için harika bir yöntem: tuzlu sirkeli suda kaynatmak. Bir tencere suyun içerisine 1 su bardağı sirke ve 1 yemek kaşığı tuzu ekledikten sonra tek yapmanız gereken bakırlarınızı içine yerleştirip kısık ateşte kaynatmak. Daha sonra bakırlarınızı çıkartıp sabunlu suyla yıkayabilirsiniz.