Evde elma sirkesi nasıl yapılır?

Elma sirkesi nasıl yapılır?
Elma sirkesi nasıl yapılır?

Tüm püf noktalarıyla evde elma sirkesi yapma rehberi geldi! Marketlerden alınan elma sirkelerinin ne kadar koruyucu madde içerdiğini artık herkes biliyor. Biz de kolları sıvadık ve evde kendi elma sirkemizi yapmaya karar verdik. Sizi de dahil edelim dedik. O zaman şimdi şifa için mutfağın yolu tutulsun!

Elma sirkesi için hangi elma kullanılır?

Elma sirkenizin doğal ve organik olmasını istiyorsanız kullandığınız elmaların kalitesi çok çok önemli. Marketlerden aldığınız elmalara çok güvenmemenizi tavsiye ediyoruz. Eğer mahallenizde manav varsa organik elma satıyor olabilir. Buradan aldığınız elmalarla sirkenizin hem lezzetini hem de faydasını ikiye katlayacaksınız.

Sirke için maya

Sirkeler doğal ve canlı gıdalardır. Bir başlangıç mayasına ihtiyaç duyarlar. Maya da sirkenizin organik olması açısından bir diğer önemli faktördür. 1 çay bardağı kadar organik elma sirkesi başlangıç mayanız için yeterli olacaktır.

Kullanılan su ve malzemeler

Sirke yaparken kullanacağınız su mutlaka temiz su olmalı. Arıtılmış ya da musluk suyu önermiyoruz. Çünkü arıtılmış sularda da suyun içerisindeki sağlıklı mineraller kaybolabiliyor. Kullanılacak en iyi su damacana suyudur. Bir diğer önemli faktör de tahta kaşık kullanımı ve kavanoz temizliği. Eğer kavanozlarda en ufak bir kir kaldıysa sirke fermente olurken oradan küf üreyebilir. Dikkatli olmakta fayda var.

Elma sirkesi yapım aşamaları

-Elmalar güzelce yıkanır.
-Kabuklarıyla beraber dörde bölünür ve çekirdekli kısımları temizlenir.
-Kullanacağınız kavanozun yarısına kadar doldurun.
-Üzerinde 2 parmak boşluk kalacak kadar temiz su doldurun.
-1 çay bardağı organik elma sirkesini hazırladığınız kavanozlara bölüştürün.
-Her kavanoza birer çay kaşığı tuz ekleyin.
-İlk aşamada üzerini kavanoz kapağı ile kapatmayın. Bir tülbentle örtüp lastikleyin.
-30-45 gün bekletin ancak ara sıra tahta kaşıkla karıştırın.
-30 günün sonunda posasını alın içinde ve birer çay kaşığı daha tuz ekleyip kavanoz kapağını kapatın.
-Bir süre sonra sirkenizin üzerinde beyaz deniz anası gibi bir tabaka oluşacaktır. İşte bu, sirkenin mayasıdır. Bunu gördükten sonra sirkeniz hazır demektir!