Evde kahve öğütme ve demleme rehberi

kahve çekirdeği
kahve çekirdeği

Kahve sevdalıları toplansın! Bugün kahve yapmayı, kahve ile uğraşmayı bir zevk haline getirmiş sizler için buradayız. Espresso yapmak için kahvemi nasıl öğütmeliyim? Moka pot nedir? Filtre kahve nasıl demlenir? Hepsini Lokmacığınız cevaplıyor, size de mutfakta kahve yapmanın zevkine varmak kalıyor!

Öncelikle bir öğütücüye sahipseniz -bu elektrikli de olabilir el öğütücüsü şeklinde de- kahvenizi çekirdek olarak almanızı öneriyoruz. Kahveyi demleyeceğiniz zaman çekirdeğinizi taze taze çekmenin lezzetini bilenler bilir! Fakat önemli olan bir nokta var ki o da şudur: ‘kahveyi homojen öğütmek’. Homojen bir şekilde öğütülmemiş kahveden ya acı tat alırsınız ya da hiç tat almazsınız.

Elinizde bir öğütücü yoksa da çekirdek kahvenizi aldığınız yerden elinizdeki ekipmana uygun şekilde öğütmelerini rica edebilirsiniz. Gelelim kahve öğütme şekillerine ve bu öğütme şekillerinin hangi ekipmanlar ile kullanılacağına!

Ekstra ince (powder)

Pudra şeklinde öğütme yöntemi aslında hepimizin Türk kahvesinden aşina olduğu bir yöntem! El öğütücüsü kullanmak bu öğütme şekli için en ideal olanı diye düşünüyoruz. Çünkü elektrikli öğütücüler bu kıvamı yakalamakta bir miktar zorlanıyorlar. Kahvenizi öğüttükten sonra ister cezvede isterseniz de Türk kahvesi makinesinde pişirebilirsiniz. Siz en güzelini yaparsınız, ne de olsa yüzyıllardır içtiğimiz kahve Türk kahvesi değil mi?

İnce (fine)

Sofra tuzu inceliğinde olan öğütme şekli! Dışarıda içtiğimiz çoğu kahvenin bazı olan espresso için en uygun öğütme biçimidir. Fakat özellikle kahve makinesi kullanacaksanız homojen öğütülmüş olması çok önemli. Her evde kahve makinesi elbette olmayabilir ama espresso demlemenin hem daha keyifli hem de daha makul fiyatlı bir yolu var: ‘moka pot’.

İtalyanların sıcak suyun basıncından faydalanarak ürettikleri bizce küçücük bir mucize bu alet. En alt kısmına basınç noktasına gelecek kadar suyunuzu dolduruyorsunuz, daha sonra orta kısımdaki süzgece kahvenizi… Yalnız burada önemli bir nokta var. Süzgece kahvenizi asla bastırarak koymamalısınız yoksa şiddetli bir patlama ile karşılaşabilirsiniz! Her şey hazırsa moka potu ocağa koyun ve kısık ateşte kahve içinden basınçla geçen sıcak suyunuzun üst kısma geçişini seyredin! Huzur işte bu!

Daha yeni ve hatta çantada taşınabilir yöntemler arayışındaysanız ‘aeropress’ sizin için ideal olabilir. Bu küçük aletle 20 saniyede oldukça berrak ve sert kahveler demleyebilirsiniz.

Orta ince (medium fine)

Eğer bir kahve sifonunuz varsa bu öğütme şekli sizler için geliyor! Orta çekilmişten biraz daha ince olan bu kahvelerin toz şeker büyüklüğünde çekilmiş olduğunu söyleyebiliriz.

Bu alet tıpkı moka potun çalışma mekanizması gibi alttan suyun basıncı ile çalışıyor. Kahve sifonları aslında 1800’lü yılların ortalarında üretiliyor fakat günümüzde 3. dalga kahve dükkanları ile birlikte tekrar ortaya çıktılar. Bu aletler kahveye hoş ve yumuşak bir içim sağlarken kahvenin aromalarını tam almanıza da olanak sağlıyor.

Orta (medium)

Drip şeklinde veya hario v60 ile demlenecek kahveler için ideal bir öğütme şeklidir. Peki “drip nedir? Hario v60 nedir?” dediğinizi duyar gibiyiz. Drip kahve aslında otomatik filtre kahve makineleri ile demlenen bütün kahvelere verilen genel bir isimdir. Manuel yöntemlerden de bu özelliği ile kolayca ayrılır.

Hario v60 ise diğerleri gibi manuel bir yöntem. Kahvedeki meyvemsi tatları ön plana çıkarmak için çok uygun bir yöntem olur kendileri! Basit bir demleme düzeneği var. Altına bardağınızı, ekipmanın içine de filtre kağıdınızı koyuyorsunuz ve yaklaşık 70-80 dereceler arasındaki sıcak suyunuzu yavaş yavaş gezdirerek döküyorsunuz. İşte bu kadar!

Orta kalın (medium coarse)

Chemex hayranları buraya bekleniyor! Çünkü bu öğütme şekli ile elinizdeki chemex en iyi performansı sağlayacaktır.

1941’de Peter Schlumbohm tarafından icat edilmiş bu kum saati görünmlü aletin menşei Almanya’dır. Chemex ile demlenen kahveleri diğerlerinden ayıran en önemli özellik hem tadının hem de görüntüsünün çok berrak olması. Kullanılan filtrenin de bunda büyük etkisi var. Tek seferde fazla fazla kahve demleyebileceğiniz chemex, özellikle arkadaş ortamlarının kurtarıcısı!

Kalın (coarse)

Çoğu markette kolayca bulabileceğiniz bir demleme aparatı var: ‘french press’. Kendinden olan süzgeci ile kolayca filtre kahve demleyebileceğiniz pratik bir aparat. French press’te kahve demlerken dikkat etmemiz gereken en önemli nokta kahvenin öğütülme şeklidir. Kahveyi ince öğütürsek aletin kendi içinde olan süzgecinden tortular geçecektir. Bu sebeple doğru öğütme çok önemli!

Ekstra kalın (ekstra coarse)

Bu kadar iri çekilmiş bir kahve yalnızca çok uzun süreli demlemelerde kullanılabilir. Kahve çekirdeklerinin içindeki aromaların suya iyi bir şekilde geçmesi için 12-18 saat aralığında bir demleme yapılması gerekiyor. Bir kavanozda ya da sürahide soğuk su ile demlediğiniz kahvenizi filtre kağıdı ya da bir tülbent ile süzebilirsiniz